Així treballen els gossos de rescat desplaçats a Turquia

En situacions d’emergència aquests animals són els únics que poden detectar vida davall dels enderrocs

Així treballen els gossos de rescat en emergències / À Punt NTC

Passades les 72 hores de la destrucció del terratrémol que va sacsejar Turquia i Síria aquest dilluns, el temps és or per a trobar supervivents i els equips de rescat l’optimitzen. Gràcies a l'olfacte, els gossos es converteixen, més que mai, en els únics que poden detectar vida davall dels enderrocs. Per això els animals treballen incansablement des que han arribat a Turquia, de dia i de nit.

Segons explica a À Punt el cap de la Unitat Canina de Castelló, Luis Caracena, estan entrenats per a detectar vida entre muntanyes de runes de formigó i ferro. Els plantegen la tasca com si fora un joc: han de buscar persones entre els enderrocs i lladrar quan les troben. Llavors els donen el seu joguet preferit a manera de recompensa. 

Quan aquest joc dona un resultat positiu, l'equip de rescat es disposa a accedir amb celeritat entre els blocs rebentats pel terratrémol. Es claven per llocs que lleven la respiració. I ho han de fer ràpidament perquè el temps corre en contra. Una vegada localitzen una persona viva, el més important és arribar a ella tan ràpid com siga possible perquè la puga avaluar el personal sanitari, explica Caracena. Quan ja han parlat amb ella i saben quines lesions presenta, continuen retirant runes per a alliberar-la.

S'arriba de manera miraculosa per llocs insospitats i molt perillosos. Però val la pena perquè cada rescat és una alegria. Cada minut que passa és més complicat, però hi ha casos extraordinaris, assegura Caracena. Com el cas d’una dona que van rescatar amb un fil de vida setze dies després de quedar atrapada. 

També et pot interessar

stats