L'esperança dels bombers a Síria i Turquia: les persones poden sobreviure en condicions extremes

El mateix cor cau en letargia, els batecs es redueixen i, en molts casos, el cos aguanta diversos dies sense menjar ni beure

La capacitat de supervivència de les persones en situacions extremes és enorme, segons els bombers / À Punt NTC

"La capacitat humana d'eixir de les situacions límit ens sorprén cada dia", ha assegurat Marcel·lí Rosaleny, arquitecte tècnic bomber i especialista en rescat. À Punt ha parlat amb ell per a conéixer les possibilitats de sobreviure a una situació com la del terratrèmol de Síria i Turquia.

Rosaleny ho diu per experiència, després d'anys fent rescats com els d'aquests dies: les persones som capaces d'aguantar les situacions més extremes. Ja va ocórrer abans a Bangladesh, quan la jove Reshma Begum, de dènou anys, esperà dènou dies sota els enderrocs, fins que la van traure amb vida. "Hem trobat casos de desmaiar-se quan els hem tret. El subconscient diu: ja soc lliure", ha explicat.

Onze dies sota les runes a Haití

A Haití, el 2010, un xic va somriure després d'esperar el rescat sota les runes durant onze dies. Segons els bombers, els cossos esperen hores i hores sense menjar o beure en una mena de sopor. "El mateix cor cau en letargia i està esperant, encara que ho té complicat, i guarda energia per al més important, l'única cosa que pot fer: bategar", ha assegurat Rosaleny.

A Turquia, a més, el fred pot ajudar perquè evita deshidratar-se i guardar forces per demanar ajuda i orientar els bombers, sempre que la situació de temperatures baixes no siga massa extrema. Salvar vides és difícil, però no impossible. "Encara està l'espurna de la vida ahí", ha assegurat l'especialista, que no ha pogut sumar-se a les operacions de rescat perquè el van operar de la mà fa poc.

"Jo estic ací, que em menge les ungles, perquè voldria estar allà, però tinc molta confiança, ja que els equips que estan allà són gent molt professional", resumeix.

També et pot interessar

stats