Treballadores del Servei d'Atenció Domiciliari denuncien la precarietat en què treballen

Una manifestació a Oliva reclama la readmissió d’una delegada sindical que –asseguren– va ser acomiadada per reclamar el compliment del conveni col·lectiu

Manifestació a Oliva a favor de les millores laborals del sector de l'ajuda a domicili / À Punt NTC

Les treballadores del Servei d'Atenció Domiciliari (SAD) s’han manifestat aquest dissabte de matí a Oliva (Safor) amb la intenció de denunciar les condicions laborals precàries en què treballen i reclamar la readmissió d’una companya que, segons expliquen, va ser acomiadada per reivindicar el compliment de conveni col·lectiu.

Afirmen que la faena és molt precària i que “donar la cara suposa un risc de perdre la faena”. És el que li va passar a Amparo Faus quan va constituir la secció sindical per a reivindicar una millora de les condicions laborals en la seua empresa, que té vora 200 treballadores. Conta que el conveni era precari, però que “damunt, les empreses no el compleixen” i que, quan va demanar reunir-se amb el cap per a parlar sobre els avanços que es podrien fer al respecte, la van sorprendre amb el seu acomiadament.

Segons detalla Antonio Ruiz, advocat de la CNT, a les treballadores “no els feien entrega de les nòmines. Per això no podien revisar ni tan sols la retribució que estaven rebent”. A més, “tampoc els retribuïen els desplaçaments”. El sindicat ha interposat una demanda perquè l'acomiadament de Faus siga declarat nul “per vulnerar-se el dret fonamental a la llibertat sindical”.

L’atenció a persones majors i dependents és un sector fortament feminitzat, amb un 98% de dones. La precarietat a què s’enfronten en el seu dia a dia està patent quan es veuen obligades “a treballar sense guants ni equips de protecció individual”, o directament en el sou, ja que en el sector privat “no arriben a cinc euros l’hora”, puntualitzen les manifestants. Altres de les reivindicacions són avançar als seixanta anys l’edat de jubilació (actualment és als 67) i el reconeixement de les malalties laborals a causa del seu treball diari.

També et pot interessar

stats