Així volem que ens cuiden de majors: a casa, de forma personalitzada i amb suport tecnològic

La llibertat per a organitzar els horaris i eixides és el principal argument de tots els que prefereixen quedar-se en sa casa durant la vellesa

Dona major visitada per un especialista en atenció domiciliària
Dona major en atenció domiciliària amb una especialista / Arxiu

Segons l'estudi "El futur de les cures" presentat per Clece, quasi la meitat dels valencians (el 48%) volen que els cuiden a casa de manera professional durant la vellesa, comptant amb servei d'ajuda a domicili o teleassistència. Aquest estudi l'ha elaborat Sondea a partir de més de 2.000 entrevistes a persones d'entre 55 i 70 anys.

La llibertat per a organitzar-se l'horari i les eixides és el principal argument de tots aquells que prefereixen quedar-se en la seua residència habitual durant la vellesa.

Els resultats ratifiquen que el model de cures actual ha de dirigir-se "a prolongar l'autonomia dels majors perquè puguen quedar-se tant com puguen als seus domicilis i retardar així l'entrada en residències", segons assenyala Ignacio Gamboa, director tècnic de Serveis Socials de Clece.

Per a això, afirma que és fonamental impulsar millores en els serveis d'atenció domiciliària sense oblidar la importància de les innovacions tecnològiques per a potenciar aquesta autonomia i millorar la qualitat de vida.

En el cas que el nivell d'autonomia no els permeta quedar-se a sa casa, els enquestats s'obrin a altres opcions, com les residències de majors o els pisos tutelats.

Residències: amb grups reduïts i persones afins

En el supòsit de viure en una residència, vora el 80% assegura que li agradaria coincidir amb persones afins i en grups reduïts i sempre mantenint la capacitat d'elecció en determinades qüestions, com convidar amics i familiars o decidir l'hora d'alçar-se o gitar-se.

L'atenció mèdica és el principal servei de salut que els agradaria trobar en una residència a quasi 9 de cada 10 enquestats i la majoria d'ells voldria que comptara amb personal suficient per a prestar un servei personalitzat i de qualitat i amb unes instal·lacions adequades.

En qualsevol cas, siga vivint en el mateix domicili, en una residència o en un pis tutelat, quasi la meitat de les persones enquestades (el 48%) afirmen que els agradaria que la família els visitara, però respectant la seua intimitat.

Serveis de qualitat

D'altra banda, la professionalitat i l'eficiència dels futurs cuidadors professionals, siga en una residència o a través de serveis com el SAD o la teleassistència, és el principal aspecte que valoren els enquestats (78%), seguit de l'empatia i el tracte pròxim o quasi familiar (71%). A més a més, volen que es tinga en compte la seua opinió a l'hora de prendre decisions importants relacionades amb la seua salut (70%) i els tractaments mèdics (60%).

També et pot interessar

stats