Trastorns en el son, l’estat d’ànim i l’alimentació: els efectes secundaris del canvi d’hora

Els menors i les persones majors són els grups més afectats segons els experts.

El nou cicle horari pot trastocar els hàbits alimentaris i l’estat d’ànim o augmentar la sensació de cansament en els primers dies
El nou cicle horari pot trastocar els hàbits alimentaris i l’estat d’ànim o augmentar la sensació de cansament en els primers dies



Aquesta nit ha canviat l’hora, i a les 03:00 s’han fet les 02:00, un retard artificial que pot tindre efectes secundaris sobre la salut. 

El nou cicle horari pot trastocar els hàbits alimentaris i l’estat d’ànim o augmentar la sensació de cansament en els primers dies. Però, sobretot, afectarà el son. Ens pot costar alçar-nos de matí i tardarem més a adormir-nos. 

En els adults el problema sol ser més cognitiu que físic, donat que el ritme cardíac i el sistema digestiu solen adaptar-se amb facilitat al canvi horari en poques hores. 

Per contra, els experts assenyalen els menors i les persones majors com els perfils més afectats, ja que el seu sistema cronobiològic, que regula els processos periòdics o cíclics, és immadur o bé no funciona a la perfecció.

El responsable de la Unitat del Son de l’hospital Vithas Nisa 9 de Octubre, Antonio Benetó, qualifica aquests efectes de molèsties, abans que d’alteracions de la salut, però recorda que alguns estudis han relacionat les modificacions horàries amb l’augment d’atacs cardíacs i de la sinistralitat laboral i en carretera. 

Anticipar-se al canvi horari com a solució

Es poden mitigar les conseqüències del canvi horari? Potser ja és massa tard. Però per al  pròxim canvi d’hivern Benetó recomana gitar-se deu minuts més tard cada dia de la setmana anterior. La regla funciona en sentit contrari en el cas del canvi de primavera, quan la solució passaria per avançar progressivament l’hora d’anar a dormir.

També et pot interessar

stats