Els trasplantaments d'òrgans comencen a eixir del clot pandèmic: creixen un 43% el primer trimestre de l'any

La Conselleria de Sanitat Universal comptabilitza 140 intervencions entre gener i març del 2022, més de la meitat de les registrades en tot el 2021

Espanya bat un nou rècord de trasplantaments: 5.500
Un equip mèdic realitza un trasplantament / À Punt NTC

L'impacte de la pandèmia sobre els trasplantaments comença a alleugerir-se a la Comunitat Valenciana. És el que deixen entreveure les dades publicades aquest dijous per la Conselleria de Sanitat Universal, relatives al primer trimestre del 2022, quan l'activitat trasplantadora ha repuntat un 42,8%. En els tres primers mesos de l'any, els hospitals valencians han realitzat 140 trasplantaments d'òrgans, uns quaranta més que el mateix període del 2021 (98). 

Són xifres "molt positives", destaca la consellera Ana Barceló, que incideix que els trasplantaments han aconseguit enguany "salvar més vides" i "millorar de la qualitat de vida de molts pacients". L'any 2021 els trasplantaments s'enfonsaren pràcticament a la meitat, amb només 254 en tot l'exercici, però el balanç trimestral del 2022 apunta que la sanitat valenciana torna a encarrilar l'activitat per a recuperar la tendència positiva que havia frenat la covid-19

Per tipologia d'òrgans, els hospitals valencians han dut a terme, entre gener i març, aquests trasplantaments: 79 de renyó, 32 hepàtics, dotze cardíacs, quinze de pulmó i dos de pàncrees.

El director del programa de trasplantaments a la Comunitat Valenciana, Rafael Zaragoza, atribueix el "significatiu augment" a causes multifactorials. A més del fet que s'ha aconseguit controlar la pandèmia, l'expert destaca també "la creació de circuits no-covid als hospitals i el gran esforç dels coordinadors de trasplantaments i equips trasplantadors". "Es deu també a la possibilitat de poder realitzar donacions en asistòlia controlada en tots els hospitals de la Comunitat Valenciana gràcies a la consolidació dels equips d'ECMO mòbil i, sobretot, a la gran generositat dels donants i les seues famílies en un acte de solidaritat sense límit", ha afegit. 

Per centres, l'Hospital Universitari La Fe lidera l'estadística amb 72 trasplantaments duts a terme els tres primers mesos de l'any, i uns altres nou a l'hospital infantil. El segueixen l'Hospital General Universitari Doctor Balmis (28), l'Hospital Universitari Doctor Peset (23) i el General Universitari d'Elx (8).

A més, durant aquest any s'han registrat 64 persones donants, de les quals quatre estaven vives. Suposa un repunt del 12,28% en comparació amb el mateix trimestre del 2021, quan la xifra va caure a 51. Del total de donants enguany, 21 són d'hospitals de la província d'Alacant, 32 d'hospitals de València i 11 d'hospitals de Castelló.

També et pot interessar

stats