La Fe és el primer hospital espanyol que arriba a 3.000 trasplantaments de medul·la òssia

El primer es va dur a terme el 1978 i aquest dimarts s’ha practicat el número 3.000

L'Hospital la Fe de València ha realitzat 3.000 trasplantaments de medul·la òssia

L'Hospital La Fe de València ha arribat als 3.000 trasplantaments de medul·la òssia, i s'ha convertit en la primera unitat de trasplantament a Espanya que assoleix aquesta xifra. 

La fita no haguera sigut possible sense les donacions, per això les associacions de malalts demanen que les donacions continuen, tot i l'alerta sanitària. 

El primer trasplantament de de medul·la òssia que es va realitzar a La Fe va ser l'any 1978. Miguel Ángel Sanz, Investigador de l’Institut Hospital La Fe i veterà en la matèria, ha explicat en À Punt que en la primera època aquestes intervencions només es podien fer entre germans o germanes, amb coneixement d’identitat entre pacient i donant. 

Des d’aleshores s’ha avançat molt i ja no és necessari que el donant siga de la família, només que siga compatible. Això ha fet que el ritme de trasplantaments vaja en augment fins a arribar als 150 anuals, i als 3.000 des que van començar. 

Les persones que es beneficien d’aquests trasplantaments són les que pateixen leucèmia, limfomes i altres tipus de tumors que afecten la sang. Per a moltes d’elles és l’única possibilitat de sobreviure, i per això des de l'Associació per a la Lluita contra la Leucèmia a la Comunitat Valenciana (Aseluval) fan una crida perquè més persones s’animen a donar-ne.

Tal com explica una de les voluntàries, Pepa Merino, el xicotet gest de la donació dona la oportunitat de viure i superar la malaltia a un altra persona que, sense aquesta, no tindria possibilitats. 

Per a poder ser donant de medul·la òssia és necessari tindre entre 18 i 40 anys i no tindre patologies prèvies. Pots consultar més informació al web de la conselleria de Sanitat Universal.

També et pot interessar

stats