El trasplantament d'Abidal es va fer “conforme a la llei”

L'ONT confirma que es va fer d'acord amb la bona pràctica clínica, però adverteix que es personarà si es reobri el cas judicial.

Gerard, cosí d'Abidal, i l'exfutbolista, a l'hospital el 2012
Gerard, cosí d'Abidal, i l'exfutbolista, a l'hospital el 2012 / Twitter: @EAbidalOfficial

L'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) ha conclòs que el trasplantament hepàtic de donant viu realitzat a l'exfutbolista del FC Barcelona Eric Abidal "es va realitzar conforme a la llei i a la bona pràctica clínica", però anuncia que, si es reobri el cas, es personarà com a acusació particular.

L'ONT ha arribat a aquesta conclusió després de revisar, en col·laboració amb l'Hospital Clínic i l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), "cadascun dels passos del procés en l'àmbit de les seues competències, és a dir, des del punt de vista clínic i sanitari".

Aquesta organització va iniciar una investigació interna per a revisar el procediment que es va seguir en la donació i posterior trasplantament de fetge a Abidal, un òrgan que va rebre del seu cosí, segons van dir ell mateix i el club.

L'ONT assegura rotundament que, "en contra del que s'ha publicat en algunes informacions", Abidal "va estar en llista d'espera per a trasplantament de donant mort". A més a més, expliquen que, "davant la progressió de la seua malaltia, l'equip mèdic va considerar l'opció d'un trasplantament hepàtic de donant viu, un fet que en cap cas excloïa la possibilitat del trasplantament de donant mort si en sorgia l'oportunitat".

Així mateix, consideren provat que el parentiu del donant ha sigut "comprovat documentalment al centre”. En definitiva, detallen que a l'Hospital Clínic consten l'acta de naixement i el llibre de família tant del donant com del receptor, "dels quals es dedueix que són cosins germans".

D'altra banda, afigen que el donant va ser sotmés a una "rigorosa avaluació mèdica, quirúrgica i psicosocial, en la qual van ser analitzades adequadament les motivacions per a la donació i la relació amb el receptor". El comité d'ètica assistencial del centre, "com és preceptiu", també va valorar el cas i va emetre una "resolució positiva",  descrivint, entre altres aspectes, "un entorn familiar, laboral, econòmic i social del donant favorable a la donació".

L'ONT també estima com a cert que el cosí d'Abidal va comparéixer davant la jutgessa encarregada del registre civil de Barcelona abans de procedir a l'extracció de l'òrgan. En aquesta trobada, la magistrada "va tornar a comprovar documentalment la relació entre el donant i el receptor, i va deixar constància que la donació es realitzava de forma lliure i altruista".

L'ONT es personarà si es reobri cas judicial

Tot i això, l'ONT ha anunciat que, "acreditada la gravetat extrema dels fets denunciats i tenint en compte que les seues competències es limiten a l'àmbit clinic i sanitari", es personarà com a acusació particular en cas que la jutgessa decidisca reobrir el cas.

"Si aquests fets no s'investiguen fins al fons, poden generar desconfiança entre la ciutadania sobre el procés de donació d'òrgans, que permet salvar milers de vides al nostre país cada any", ha asseverat l'organització.

Així mateix, l'ONT s'ha posat a la disposició de la fiscalia i de la Guàrdia Civil per a proporcionar-los "qualsevol tipus d'informació" que puguen necessitar en relació amb aquest cas.

Finalment, l'entitat subratlla la seua "tolerància zero" amb el tràfic d'òrgans i "agraeix als ciutadans i mitjans de comunicació la confiança en el sistema espanyol de trasplantaments". 

També et pot interessar

stats