El transport públic valencià agafa velocitat

El nombre de viatgers del metro i l'autobús públic encapçala al juny el repunt en el conjunt d'Espanya i s'acosta a les dades prepandèmia

Autobusos de l'EMT
Autobusos de l'EMT / À Punt NTC

El transport públic a la Comunitat Valenciana agafa impuls. Després de dos anys d'inestabilitat i feblesa per la pandèmia, les dades d'usuaris es recuperen a un ritme viu. Més intens, a més, que al conjunt de tot Espanya. La Comunitat Valenciana encapçala al mes de juny el repunt de viatgers de metro i està entre les dues autonomies on més creix la xifra d'usuaris d'autobús, segons arreplega l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Les dades mostren que al mes de juny la Comunitat Valenciana va encapçalar el repunt del transport urbà per autobús, amb el 28,4% sobre el mateix mes de 2021. Sols les Balears supera la Comunitat Valenciana en aquest repunt. La xifra absoluta de viatgers, a més, mostra una tendència creixent que acosta cada mes les dades a les prèvies a la pandèmia.

El passat mes de juny la Comunitat Valenciana va sumar 11.191 viatgers d'autobús, la xifra més alta des de febrer del 2020. Al conjunt d'Espanya, el transport amb autobús va pujar un 19,1% en el mencionat mes.

D'altra banda, la xifra d'usuaris del metro de València va registrar el major repunt de les ciutats espanyoles que compten amb aquest mitjà de transport, amb un increment del 46,7%. Al conjunt d'Espanya, el transport per metro va augmentar un 29,6% en taxa anual, segons les dades de l'INE. I a la ciutat de València, aquesta situació se repeteix pel que fa al repunt de viatgers de l'autobús (26,1%) en comparació amb les dades de les altres grans ciutats.

Durant el mes de juny utilitzaren el metro de València 5.398 usuaris, la dada més alta de juny des del 2019, quan aquesta va situar-se en 5.500 viatgers.

Les diferents administracions a la Comunitat Valenciana han pres durant els últims mesos, diferents iniciatives per a fomentar l'ús del transport públic en un context d'encariment de preus (IPC) i més concretament dels combustibles. Així, per exemple, l'Empresa Municipal de Transports (EMT) de València va duplicar al juny la xarxa nocturna, amb 23 línies diürnes que prolongaran el seu servei durant la nit, la qual cosa suposarà que la ciutat tindrà una xarxa durant les 24 hores del dia i els set dies de la setmana.

En un sentit semblant, el passat juliol el president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar un 80% de descompte en el transport públic autonòmic a partir de setembre i fins al final d'any. Amb aquesta mesura s'afegeix un 30% a la rebaixa vigent de les tarifes de transport d’un 50% i s'adapta la bonificació aprovada pel govern espanyol a la xarxa de transport de la Generalitat.

També et pot interessar

stats