Transició Ecològica paralitza la macroplanta solar de la Calderona per un informe mediambiental desfavorable

El veïnat respira alleujat per la decisió, però no abaixa la guàrdia perquè l’empresa promotora ha recorregut contra la decisió

El Ministeri de Transició Ecològica paralitza el macroprojecte de planta solar als peus de la serra Calderona / À Punt NTC

El Ministeri de Transició Ecològica ha paralitzat el macroprojecte de planta solar als peus de la serra Calderona que preveia instal·lar fins a 250.000 plaques fotovoltaiques als municipis de Sogorb (Alt Palància), Nules i Moncofa (Plana Baixa).

Si finalment tira avant el projecte, la macroplanta solar ocuparà uns sis milions de metres quadrats de terreny en els tres municipis. La major part està ocupat per cultius, però també hi ha més d'un centenar de cases afectades. Per això fa quatre mesos que el veïnat es mobilitza en contra del projecte i ara per fi el Ministeri ha publicat una declaració d'impacte mediambiental desfavorable i no autoritza la instal·lació.

Amparo Gómez, portaveu de la plataforma contra la fotovoltaica a la Calderona, ha dit a À Punt Notícies que no volen que la macroplanta tire avant i que són optimistes, mentre que el president de l’associació de veïns, Enrique Rosillo, afirma que té ganes de plorar d’alegria en veure que, després de tants mesos batallant per la paralització del projecte, els han donat la raó.  

Els motius principals pels quals s’ha parat el projecte són els possibles impactes negatius en el medi ambient i en paisatges de valor natural i cultural, així com la proximitat al parc natural de la Serra Calderona, ja que el terreny és una zona protegida dins del Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN), explica Gómez. A més, la vall no són dues oliveres i 200 fanecades de tarongers, sinó també “tota la gent que hi viu i els animals, que no tenen paraula per a defendre’s”, destaca Rosillo. 

I, a més de la natura, volen defendre les seues cases perquè, segons Gómez, “el projecte suposa que ta casa deixe de ser habitable”. 

L'empresa promotora de la macroplanta solar ja ha anunciat que recorrerà contra la negativa del Ministeri, i per això el veïnat no abaixa la guàrdia i continuarà mobilitzant-se, perquè a més d'aquest saben que hi ha altres projectes interessats en la zona. 

També et pot interessar

stats