Els torneros del 54 Sexenni entren a Morella

Han travessat el portal de Sant Miquel seguits de les danses d'arts i oficis i els teixidors.

Els joves torneros han dansat des dels porxes fins la plaça Colom.
Els joves torneros han dansat des dels porxes fins la plaça Colom.

Com és tradició el 15 d’agost dels anys de Sexenni, Morella ha viscut aquest matí l’entrada d’algunes danses que participaran en els retaules i les processons del 54 Sexenni. Els torneros han entrat este matí pel portal de Sant Miquel, seguits de les danses d’arts i oficis i els teixidors fins a la plaça Colom. Un acte que crea molta expectació entre morellans, morellanes i visitants, que tornen a veure dansar aquests joves pels carrers de Morella després de sis anys.

Es tracta del ball més emblemàtic i espectacular de les festes sexennals, i un dels més primitius que es conserven a terres valencianes. Una coreografia en què els joves dansadors fan malabars i salts de 180 graus a ritme de tabal i dolçaina, i que requereix de més de sis mesos d'assajos per la seua complexitat. Un recorregut que faran durant els nous dies del 54 Sexenni en agraïment a la Mare de Déu de la Vallivana per salvar la ciutat de la pesta en 1671, i que els morellans celebren cada sis anys en honor seu.

La regidora de Tradicions, Malú Blasco, ha destacat: “és un dia molt emocionant per a totes i tots, ja que amb l’entrada de les danses veiem com s’acosta el 54 Sexenni, per al qual només falten tres dies”. També ha explicat: “després que diumenge els torneros no pogueren dansar a causa de la pluja, hui s’ha concentrat molta gent a Sant Miquel per a veure els primers salts d’aquesta dansa espectacular”.

Aquesta vesprada tindrà lloc la presentació de les Gitanetes, una dansa que pertany al gremi de la Joventut, una de les més antigues de Morella. Les Gitanetes van ser recuperades per aquest gremi l’any 1994 durant el 50 Sexenni. Cal assenyalar que anit es van penjar els volantins del carrer la Font. Són tres ninots que es pengen d'un tronc gran que travessa el carrers, i pengen dels balcons. Aquests volantins ballen durant els retaules i la processó general de les festes sexennals.

També esta vesprada tindrà lloc la Crida Sexennal a la basílica arxiprestal de Morella. Serà a càrrec de l’excel·lentíssim i reverendíssim senyor Román Casanova, bisbe de Vic, i intervindrà la coral Garcia Julve de Vinaròs. En aquest acte es lliura la distinció de la Mare de Déu de Vallivana als alets dels gremis i al Consell Organitzador del 54 Sexenni de Morella.

També et pot interessar

stats