Tornen les mascaretes obligatòries en tres hospitals valencians

El Peset, el General de València i Sagunt la reintrodueixen en espais com urgències o la unitat de cures intensives

Una treballadora atén un pacient amb mascareta per la finestreta
Una treballadora atén un pacient amb mascareta per la finestreta / À Punt NTC

El repunt de la covid-19 a la Comunitat Valenciana ha obligat a tornar a recórrer a un dels elements més simbòlics durant la pandèmia: les mascaretes. El Consell de Ministres del 4 de juliol declarava la fi de la crisi sanitària i alçava l'obligatorietat de dur tapaboques en centres sanitaris, sociosanitaris i farmàcies. Però ara, mes i mig després, alguns hospitals valencians tornen a exigir que es porte posada per a accedir al recinte. Fins ara són tres els que l'han reimplantada, segons el recompte que ha fet un equip d'À Punt NTC: el Doctor Peset i el General de València, i l'Hospital de Sagunt.

Cada centre hospitalari té autonomia per a introduir la mesura i decidir fins a quan està en vigor, així com les àrees en què és indispensable aquest element protector. Per exemple, les zones més delicades: urgències, oncologia o cures intensives (UCI). 

La direcció de l'Hospital Doctor Peset de València va ser la pionera a decretar la reintroducció de la mascareta la setmana passada, per l'avanç de les noves formes del virus SARS-CoV-2. La incidència ha reviscolat vora un 5%, segons la Conselleria de Sanitat. Pocs dies després l'ha seguit el General de la mateixa ciutat, on s'ha establit que siga d'ús obligatori en urgències, UCI, l'hospital de dia i en totes aquelles sales on hi haja pacients amb sospites d'estar infectats. A més, es recomana dur-la damunt en la zona de consultes externes, tot i que ací no és indispensable. 

La mesura té vocació eminentment preventiva i des del General aclareixen que la situació no és encara preocupant pel que fa a impacte de la covid-19 al centre i a la UCI: "Tenim llits i capacitat de sobra per a suportar aquest increment de casos, que no són especialment greus excepte per a la gent més vulnerable, que són els majors i els malalts", exposa Francisco Sanz, doctor mèdic assistencial del centre. El facultatiu demana no abaixar la guàrdia perquè l'escenari sí que podria empitjorar en unes poques setmanes, i assenyala que el "punt" més sensible temporalment serà la tornada dels més menuts al col·legi. 

De moment es desconeix durant quant de temps torna a estar vigent l'obligatorietat de col·locar-se de nou la mascareta davant de nas i boca. Pel que sembla, mentre continue viu el virus, haurem de tindre-la a mà. Dades d'una anàlisi recent de la consultora IQVIA amb més de 6.500 farmàcies involucradres en tot l'Estat xifren en un 507% el creixement de la venda de tests d'antígens per a detectar la covid-19 entre el 7 i el 13 d'agost.

També et pot interessar

stats