El toc de queda frena el descontrol nocturn a la Comunitat Valenciana

La normalitat del nostre territori contrasta amb les aglomeracions i botellots del cap de setmana en algunes ciutats espanyoles

D'esquerra a dreta, la normalitat a les terrasses de València xoca amb els botellots a la Puerta del Sol de Madrid
D'esquerra a dreta, la normalitat a les terrasses de València xoca amb els botellots a la Puerta del Sol de Madrid / À Punt NTC

El nou toc de queda, fins a la mitjanit, a penes ha canviat el guió en el primer cap de setmana sense estat d'alarma a la Comunitat Valenciana. La imatge de bars i restaurants fent ple fins a les 23:30 hores, la nova hora de tancament, ha sigut la principal novetat de la nova situació.

La imatge de normalitat contrasta amb les de les aglomeracions i botellots que s'han produït en grans ciutats espanyoles en què no hi havia limitacions a la mobilitat nocturna. La festa va fer oblidar la multitud les restriccions per la pandèmia, fins a trencar les limitacions de reunions i prohibicions com la de beure al carrer.

L'acumulació de celebracions va convertir la Puerta de Sol de Madrid, en un macrobotellot que va obligar a intervindre la Policia, que ha multat 400 persones. Més de 6.500 persones desallotjaren els Mossos d'Esquadra en una trentena de concentracions a Barcelona. Durant la nit de dissabte a diumenge també es visqueren escenes similars a Sevilla, Bilbao o Sant Sebastià.

A Palma de Mallorca, on sí que hi ha toc de queda, 16 persones van ser detingudes i 4 agents resultaren ferits durant uns aldarulls a la plaça d'Espanya, on 300 persones protestaven per la vigència de les restriccions.

No totes les autonomies que ho volien han aconseguit aplicar limitacions a la mobilitat nocturna. Canàries ha recorregut al Tribunal Suprem per a poder implantar poder el toc de queda i el tancament perimetral que ha anul·lat el Tribunal Superior de Justícia. És la primera comunitat que fa ús d'aquest tràmit, després que el govern espanyol designara l'alt tribunal com a competent per a resoldre discrepàncies d'aquest tipus. La Comunitat Valenciana i Balears són les úniques en què la limitació nocturna té l'aval de la justícia.

Reobrir l'oci nocturn per a evitar el caos al carrer

En aquest escenari, el sector de l'oci nocturn ha tornat a demanar que es reactive l'activitat per a evitar el caos al carrer. "Necessitem un oci nocturn obert a tot Espanya perquè els nostres carrers no siguen macrobotellots", ha reclamat Ramón Mas, el president de la Federació Nacional d'Empresaris d'Oci i Espectacles, Espanya de Nit. L'associació adverteix que si els locals continuen tancats, els set milions de persones que ixen de nit un cap de setmana habitual acabaran celebrant la festa al carrer.

A l'espera que en els pròxims dies es concreten, o no, novetats al respecte, arranca la primera jornada laborable sense estat d'alarma i amb alleujament de restriccions a la Comunitat Valenciana. Un nou test per a comprovar l'eficàcia o l'oportunitat de les limitacions al territori en aquesta fase de la pandèmia.

També et pot interessar

stats