Les tintoreres són habituals al Mediterrani i no haurien de causar "psicosi", avisen els experts

La presència d'un tauró blau a Piles aquest cap de setmana i la falsa alarma a Alboraia aquest dilluns han generat una certa alarma

Un tauró a l'Oceanogràfic de València / À Punt NTC
21 d'agost 2023 - 22:18

Les tintoreres són una espècie habitual al Mediterrani i és poc habitual que s'arrimen a la costa, com va ocórrer la setmana passada a Piles (Safor). A pesar d'això, en els últims dies s'ha estés una certa "psicosi" a les platges valencianes, com ha assenyalat l'investigador de la Fundació Oceanogràfic Pablo García. Aquest dilluns la Patacona d'Alboraia (Horta Nord) ha estat tancada algunes hores per una alarma que ha resultat ser falsa. 

El bany l'hi han prohibit fins que els biòlegs de l'Oceanogràfic han determinat, per la forma de moure's, que no era un tauró blau, sinó un peix de grans dimensions que podria haver-se desubicat. En descartar que fora una tintorera, els socorristes han reobert la platja al bany amb la bandera groga i la que alerta de vida marina perillosa.

Pablo García ha expressat un missatge de calma davant de "l'espècie de psicosi" que es viu "cada vegada que es veu un peix més o menys gran i es pensa que és un tauró". "La realitat és que no, la mar està plena de centenars d'espècies de peixos, i taurons desgraciadament cada vegada n'hi ha menys. Així és que és molt més freqüent trobar un peix gran que un tauró. Si l'aleta és molt allargada, normalment no és d'un tauró: pot ser d'una tonyina o un altre animal paregut".

En cas d'albirar una tintorera, s'ha d'eixir de l'aigua sense fer moviments bruscos ni córrer, encara que siga el primer impuls. S'ha de mantindre la calma i fer sons davall de l'aigua perquè el tauró identifique que no s'és una presa potencial.

La tintorera és habitual al Mediterrani, però la seua presència sol alarmar a la costa, com ha passat aquest cap de setmana a Piles, la setmana passada a Oliva (Safor) i a Oriola (Baix Segura) al principi de l'estiu.

Pablo García ha recordat que "en entrar a l'aigua, s'ha de pensar que es compartirà espai amb aquests animals. En principi, aquest tipus de peixos no són agressius i no tenen per què ser un problema". Això sí, s'ha d'evitar acostar-s'hi i no molestar-los, a més de guardar sempre la distància.

També et pot interessar

stats