Els terratrémols induïts, a debat a la Universitat d'Alacant

Els geòlegs han comptabilitzat més de 600 moviments sísmics al món causats per l'activitat humana.

El III Congrés Ibèric de Falles Actives i Paleosismicitat se celebra a la UA
El III Congrés Ibèric de Falles Actives i Paleosismicitat se celebra a la UA / Isabel M. González

Quasi un centenar de geòlegs de tot el món debaten fins demà a la Universitat d'Alacant sobre els terratrémols naturals o artificials i els processos que els originen.

Els terratrémols han sigut tradicionalment fenòmens naturals que no es poden preveure però, des de fa alguns anys, l'activitat humana està generant moviments sísmics de baixa intensitat que els científics anomenen sismicitat induïda. Són xicotets terratrémols causats per la fracturació hidràulica o fracking, com el conegut projecte Castor, però també són provocats per la injecció de CO2 davall terra per a pal·liar el canvi climàtic o per qualsevol prospecció industrial subterrània. La majoria d'aquests sismes provocats pels éssers humans són de poca magnitud, però la població els percep perquè es produeixen a poca profunditat.

En aquest congrés, els experts han presentat un mapa on es comptabilitzen els terratrémols induïts per activitats industrials. N'apareixen uns 600 entre els quals hi ha els causats per l'empresa Castor i també el que va patir Llorca l'any 2011, tot i que en aquest últim hi ha divisió d'opinió entre els geòlegs sobre si es tractà d'una sisme natural o induït. Els geòlegs consideren que el més perillós d'activitats com el fracking és que tenen la capacitat de "disparar" solsides cada vegada més grans, sobretot si l'activitat industrial es produeix en zones que presenten activitat sísmica freqüent.

Segons Raúl Pérez, geòleg de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya, "els terratrémols induïts, tot i que siguen superficials, poden excitar l'activitat de falles tectòniques normals que estiguen carregades. I de fet, en el cas Castor, científicament està prou assumit que es van disparar dos fenòmens diferents: un d'ells a causa de la injecció i un altre com a conseqüència d'eixe efecte crida que nosaltres anomenem una anticipació, que va disparar un terratrémol major".

El experts lamenten que encara no hi haja un protocol internacional que puguen seguir les administracions públiques o les empreses privades per a evitar la sismicitat induïda que provoca la fracturació hidràulica. Demà s'abordaran uns altres temes relacionats amb la sismologia com ara la possibilitat de tsunamis a les costes espanyoles i es presentarà un catàleg sísmic per a usuaris.

També et pot interessar

stats