Tensió entre estudiants en dues universitats catalanes en la jornada de vaga

Un grup bloqueja els accessos de la Pompeu Fabra, mentre altres alumnes volen entrar i criden que “la universitat és de tots”.

Moments de tensió entre estudiants en la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona), que té l'accés bloquejat
Moments de tensió entre estudiants en la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona), que té l'accés bloquejat / Quique García (Efe)
29 d'octubre 2019 - 19:00

La vaga convocada en les universitats catalanes per a protestar contra la sentència del procés ha desembocat en tensió en els tres campus de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i a l'Escola d'Enginyeria de Manresa de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). 

Així, els campus de la Ciutadella, del Mar i del Poblenou, de la UPF, estan bloquejats per estudiants en vaga, que han amuntonat cadires i taules a les entrades, i que s'han quedat a dormir als recintes universitaris. Al de la Ciudatella, un grup d'estudiants que volien acudir a classe han saltat el reixat i el punt principal de tensió es troba en una de les portes d'accés a un dels edificis, al qual un grup vol entrar i crida frases com “La universitat és de tots”, enfront d'un altre grup tancat que impedeix el pas a l'edifici.

Davant d'aquesta situació, la universitat ha optat per obrir el reixat perquè els estudiants que no secunden la vaga pogueren accedir al pati central, on s'han concentrat a l'espera de poder accedir a la facultat de Ciències Socials, les portes de les quals continuen bloquejades.

A través de les xarxes socials, la Universitat Pompeu Fabra ha recomanat als estudiants que “per qüestions de seguretat” no acudisquen al centre “fins que es normalitze la situació” a causa “de la situació de bloqueig total del campus de la Ciutadella”. Al mateix temps, s'està negociant amb els representants dels estudiants que bloquegen els accessos a les aules.

Estudiants bloquegen l'entrada a l'Escola d'Enginyeria de Manresa

D'altra banda, a la Universitat Politècnica de Catalunya està bloquejada l'entrada a l'Escola d'Enginyeria de Manresa, on s'han quedat a dormir una vintena d'estudiants. A la Universitat Autònoma de Barcelona i a la de Barcelona, la situació és de tranquil·litat, de moment, i els accessos a ambdues estan oberts. A la Universitat de Girona no es registra activitat acadèmica, ja que se celebra la festivitat de Sant Narcís.

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) inicia aquest dimarts una vaga indefinida a les universitats catalanes per a permetre "la mobilització contínua" en resposta a la sentència del 'procés'.  El SEPC també ha convocat vaga als instituts de secundària per a dimecres i dijous perquè no es "penalitzen" les absències de l'alumnat.

Possibilitat d'un sistema d'avaluació adaptat

La Universitat Pompeu Fabra (UPF) pretén oferir un sistema d'avaluació extra adaptat als estudiants que s'hi vulguen acollir. Així ho ha dit el rector, Jaume Casals, que ha assegurat que inclourà particularitats de cada grau i, fins i tot, de cada estudiant.

Casals ha advocat perquè aquest tipus d'aspectes es negocien en la plataforma de la Universitat. Així mateix, ha augurat que serà molt minoritari el nombre d'estudiants que s'acolliran a aquest sistema d'avaluació extra perquè l'alumnat de la UPF està acostumat a una altra mena d'organització de la docència.

D'altra banda, el rector també ha confirmat que la Universitat està negociant amb els 140 estudiants atrinxerats als campus de Ciutadella, del Poblenou i de la Mar perquè es puga desbloquejar la situació i permetre el desenvolupament normal de les classes.

També et pot interessar

stats