La tempesta perfecta: una plantilla exhausta atén la pressió més alta als hospitals

El 38% dels sanitaris assegura sentir-se deprimit, el 44% mostra símptomes d'estrés i el 73% ha patit estrés posttraumàtic, segons una enquesta.

Uns sanitaris traslladen un pacient de coronavirus
Uns sanitaris traslladen un pacient de coronavirus / Alejandro García (Efe)

“Cansats, tristos i espantats”. Així resumeix Carles Pérez, cap d'Urgències de l'Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva, la situació que travessen els sanitaris valencians després d'un any de lluita contra el coronavirus. La tercera onada deixa registres màxims d'incidència acumulada (609,88 contagis per cada 100.000 habitants) i pressió hospitalària (29% de llits per a malats Covid i 45% a les UCI) que ha de gestionar una plantilla de sanitaris al límit, després de vora un any de treball. La tempesta perfecta.

“No hem aprés de la primera ni de la segona onada. A les proves ens hem de remetre. Els professionals sanitaris estem esgotats. Portem un any de treball intensiu i esgotament psicològic en veure que tota la faena no es veu reflectida en el comportament social”, lamenta l'infermer José Forcada, que presideix l'Associació Nacional d'Infermeria i Vacunes (Anenvac).

Una consulta recent entre 2.000 sanitaris d'Unió Sanitària Valenciana, la plataforma que coordina deu col·legis de professionals sanitaris, aprofundeix en aquesta situació. El 38% va manifestar sentir-se deprimit per l'evolució dels contagis i la saturació hospitalària, el 44% mostra una simptomatologia d'estrés i 7 de cada 10 (el 73%) va desenvolupar símptomes d'estrés posttraumàtic després de l'estiu, que van baixar lleugerament al setembre (68%), quan es va fer la segona tanda de la consulta. És a dir, que l'enquesta no ha valorat l'augment de la pressió en els últims mesos. Ni la tensió que els professionals sanitaris anticipen en les pròximes setmanes.

Més baixes laborals

El degà del Col·legi de Psicòlegs i president de la Unió Sanitària, Francisco Santolaya, alerta que aquesta pressió pot traduir-se en un distanciament emocional respecte dels pacients, derivats del fort estrés, i finalment en una major incidència de baixes laborals per motius mentals.

“Pel que fa a recursos i fortalesa psicològica, no estem preparats perquè no hi ha manera de preparar-se”, alerta José Forcada. “És evident que nosaltres caiem també malalts i estem tenint problemes per a la substitució de baixes de sanitaris amb la Covid-19. No hi ha gent en infermeria en borses i pot haver-hi problemes", apunta Carles Pérez. Lloa el reforçament d'efectius que ha suposat, a curt termini, la pròrroga de les intervencions quirúrgiques no urgents, però no sap si serà suficient.

Per la seua banda, Forcada recorda que l'adaptació laboral a un nou espai no és automàtica i critica la falta de planificació. “Falten recursos humans i formació. El personal de planta no té formació en UCI i cal ensenyar-los a marxes forçades”, adverteix. “Ho hem fet una vegada, dues vegades. I ho haurem de fer una tercera”, lamenta.

“Cada vegada que tenim un festiu per davant, els sanitaris tremolem”

En paral·lel a aquests raonaments, la pandèmia continua fent camí, sense que es conega encara l'impacte en el sistema de salut de l'últim tram de les reunions nadalenques, que comprén des de Cap d'Any fins al dia de Reis. “Els sanitaris, cada vegada que tenim un pont o un festiu per davant, tremolem. Perquè sabem que quinze dies després tindrem un pic”, adverteix el cap d'urgències de l'hospital Lluís Alcanyís, per a qui la millor notícia a curt termini és la falta de festius fins al pròxim mes de març.

I després, què? “Si ens prenem la Setmana Santa com el Nadal, anirem a una quarta onada”, raona el president de l'Associació Nacional d'Infermeria i Vacunes. José Forcada apel·la a la responsabilitat de la ciutadania i de l'administració: “La gent hauria de tindre més responsabilitat i els polítics prendre mesures molt més efectives. Perquè hi ha grups socials que s'ho prenen molt seriosament i altres estan cansats, és comprensible, però com menys ens esforcem a batre la pandèmia, més temps durarà i més cansament tindrem”.

També et pot interessar

stats