Taxidermistes: huit en situació il·legal, per un amb llicència

L’operació de la Guàrdia Civil sobre la col·lecció de l’empresari Ros Casares posa el focus en una pràctica per a la qual calen permisos especials 

Imatges de l'operatiu de la Guàrdia Civil a Bétera

La Guàrdia Civil ha confiscat a Bétera la major col·lecció d’animals dissecats protegits d’Espanya i una de les més significatives localitzades mai a Europa, amb 1.090 exemplars, valorats en més de 29 milions d’euros.

La troballa sorprén per les dimensions, ja que ocupa dues naus a la casa familiar de Bétera. Segons els agents, una col·lecció així arribaria a valdre trenta milions d'euros en el mercat il·legal.

L’operació de la Guàrdia Civil sobre la col·lecció de l’empresari Ros Casares posa el focus sobre una pràctica per a la qual calen permisos especials i per a la qual hi ha pocs professionals a la Comunitat Valenciana.

El Seprona investiga la finca de Bétera pels presumptes delictes contra la protecció de la fauna i la flora, i per contraban. Ara demanaran la documentació dels animals, peça a peça. En concret, la documentació de CITES, el conveni internacional, vigent des dels anys huitanta, que penalitza el tràfic d'animals, vius o morts, sencers o per parts, sense permís específic.

El Seprona vol saber si totes les peces tenen papers o si, com sospiten associacions animalistes, poden formar part del mercat il·legal.

I és que, segons explica Lucia de Moura, de World Wildlife Fundation, a À Punt NTC, cada any són milers les espècies que maten per la pell o pels claus. És un mercat il·lícit que mou milions, segons WWF. “Al nivell d’armes, de drogues o del tràfic de persones”, segons explica Jordi Aguiló, professor de Veterinària de la Universitat Cardenal Herrera CEU.

Per a lluitar contra el tràfic d'animals, la legislació espanyola exigeix als taxidermistes una llicència especial. En conseqüència, són pocs, molt pocs.

Alfredo Pérez, taxidermista d'Utiel, n'és un. “No són més de tres legalment a la Comunitat Valenciana”, detalla.

Un altre és el propietari de l’Armeria i Taxidèrmia Polop, José Gabriel, que exposa que treballen el que és “la línia legal i amb les espècies legals amb què es pot fer”.

Segons denuncien tant Gabriel com Pérez en declaracions a À Punt, hi ha huit taxidermistes en situació il·legal per cada un amb llicència.

Per als dissecadors en situació legal, l'operació policial de Bétera no és positiva per a la professió. En aquest sentit, consideren que els estan criminalitzant “al món de la cacera i a nosaltres, ens estan fent la vida impossible”, tal com exposa Alfredo Pérez, taxidermista d’Utiel.

I afirmen que trobar documentació dels animals més antics serà quasi impossible.

També et pot interessar

stats