La taxa de la celiaquia: Una persona celíaca paga mil euros més a l'any per la cistella de la compra

Les associacions demanen les mateixes ajudes que l'Estat ofereix per als tractaments mèdics d'altres patologies o, fins i tot, una rebaixa de l'IVA en el preu d'estos aliments

El 16 de maig se celebra el Dia Internacional de la Celiaquia

Patir celiaquia no només implica no poder menjar productes amb gluten, també suposa duplicar la despesa en alimentació. Segons un informe amb preus actualitzats del 2024, una persona celíaca pot arribar-se a gastar a l'any mil euros més en la cistella de la compra.

Amb motiu del Dia Internacional de la Malaltia Celíaca, les associacions de celíacs de tot el país denuncien una situació econòmica que els sobrepassa: si la cistella de la compra és actualment quasi un cinc per cent més cara que fa un any, el preu dels aliments sense gluten s'ha disparat fins a costos difícils d'assumir per a moltes famílies.

El producte fresc i de producció artesanal és el que més ha pujat. Parlant de pa, per exemple, si una barra normal costa 23 cèntims, per la mateixa barra sense gluten es paga 1,27 euros. El mateix passa amb la farina de panificadora, les magdalenes o la pasta. L'encariment no només afecta els productes de rebost, ja que la diferència a l'alça del preu també s'aplica als productes carnis i a altres de consum diari que han de passar els controls que garanteixen que no hi haja contaminació creuada.

Mentre la compra setmanal d'una persona celíaca puja als 35 euros per cada cent grams, la d'una persona que admet el gluten es queda només en dotze euros. El preu augmenta de manera exponencial a final de mes i a final d'any, és a dir, la diferència entre una mateixa compra arriba a ser de més de mil euros.

Davant d'esta situació, les associacions demanen les mateixes ajudes que l'Estat ofereix per als tractaments mèdics d'altres patologies o, fins i tot, una rebaixa de l'IVA en el preu d'estos aliments. Com argumenta Idoia Palau, tècnica de l'Associació de Celíacs de la Comunitat Valenciana, "el nostre tractament és la dieta sense gluten i en cap cas el tenim subvencionat". L'objectiu és que la dieta sense gluten deixe de ser un menjar de luxe.

També et pot interessar

stats