Tanquem Cofrents denuncia una explosió a la central nuclear

L'activitat a la planta està parada des de dissabte, segons ha confirmat el Consell de Seguretat Nuclear, que assegura que el succés no ha tingut cap impacte en els treballadors ni en el medi ambient

Imatge de la central nuclear de Cofrents
Imatge de la central nuclear de Cofrents

La plataforma Tanquem Cofrents ha denunciat que aquest dissabte hi va haver una explosió en la central nuclear. Segons indiquen en un comunicat, hauria afectat la part elèctrica però no la nuclear, i va ser audible al mateix poble de Cofrents.

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN), per la seua part, ha confirmat que l'activitat a la planta està aturada des de les 16:38 hores de dissabte, quan es va produir una "parada no programada per actuació del sistema de protecció del reactor, amb reactor crític".

No obstant això, Tanquem Cofrents lamenta que quasi 24 hores després de l'accident, la direcció de la central no n'haja donat informació, i que el Consell de Seguretat Nuclear solament haja donat “una breu ressenya, sense explicar què és el que realment ha ocorregut”.

Sense impacte en els treballadors ni en el medi ambient, segons el CNS

Aquest diumenge, el titular de la central nuclear ha notificat al Consell Nuclear que la "parada no programada" es va originar en una anomalia a l'interruptor de generació. Segons el comunicat, "tots els sistemes de seguretat van respondre correctament segons el disseny, i la planta va quedar parada i en estat segur".

"L'avaria a l'interruptor, l'origen de la qual s'investiga, ha causat danys en una de les fases per un potencial curtcircuit. Els sistemes de detecció del sistema de protecció contra incendis (PCI) es van activar, i el personal de PCI de la central va acudir al cubicle de l'interruptor, però no es va observar la presència de foc", continua el text.

No obstant això, "el succés no ha tingut impacte en els treballadors, en el públic ni en el medi ambient", asseguren en la central, i aclareixen que el CSN va informar a través de la seua pàgina web de la recepció de notificació d'aquest succés, tal com s'estableix en els seus procediments.

Amb la informació disponible fins ara, l'incident ha quedat classificat amb nivell 0 en l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES).

La central està "vella i deteriorda", segons Tanquem Cofrents

Tanquem Cofrents considera "que aquest nou accident demostra, una vegada més, que la central està vella i deteriorada", i posa de manifest "la responsabilitat que suposa continuar prolongant el funcionament".

Arran de la guerra a Ucraïna i de la conversa que s'està generant al voltant de la dependència del gas i del petroli rus, Tanquem Cofrents també apunta que "més de la meitat de l'urani produït en el món procedeix de Rússia i dels seus països satèl·lits, amb la qual cosa la dependència geopolítica de l'urani és més gran que la del petroli i del gas."

Per tot això, la plataforma torna a fer una crida per a tancar totes les centrals nuclears i fer una transició ràpida cap a "un model basat únicament en energies renovables, model que serà més net, més barat i més segur que l'actual".

També et pot interessar

stats