La suspensió de la Fira d'Abril de Sevilla sembra la incertesa en les Falles i la Magdalena

Ni el calendari de vacunació ni les xifres de seroprevalença sostenen la celebració d'un dels actes més multitudinaris d'Andalusia.

La Plaça de l'Ajuntament de València, minuts abans de disparar-se una mascletà de les Falles de 2007
La Plaça de l'Ajuntament de València, minuts abans de disparar-se una mascletà de les Falles de 2007

Quan falten quatre mesos per a la celebració de la Fira de Sevilla, l'Ajuntament de la ciutat ja ha anunciat la suspensió d'un dels esdeveniments més multitudinaris d'Andalusia, que se celebra cada mes d'abril, i que ja es va ajornar enguany a causa de la pandèmia. Les circumstàncies sanitàries aconsellen anul·lar-la la fira. L'anunci converteix la Fira de Sevilla en la primera gran festa multitudinària de 2021, que atrau milers de participants i turistes, que se suspén. En el cas del nostre territori, l'anunci sembra la incertesa en altres festes, també multitudinàries, que estan fixades en el calendari en els primers mesos de l'any, com les Falles o la Magdalena.

Ni el programa de vacunació contra la Covid-19, ni tampoc les xifres de seroprevalença sostenen la celebració de la Fira de Sevilla, segons ha comunicat aquest matí l'alcalde de la capital andalusa, Juan Espadas. Estava previst que l'edició del 2021 començara a mitjans d'abril, el dia 18.

Com afectarà l'evolució de la pandèmia a la celebració de les Falles o la Magdalena, previstes les dues per a la primera quinzena de març, és una incògnita. Mentre les autoritats sanitàries fan una crida a la prudència i no s'aventuren a fer previsions a mitjà termini, el col·lectiu faller intenta dissenyar un calendari fester adaptar a la situació sanitària.

En moltes localitats valencianes el calendari faller està totalment congelat i no s'ha celebrat cap acte, però a la capital, la Junta Central Fallera ha iniciat tímidament l'inici de l'exercici. València és un dels pocs municipis que ja ha imposat les bandes a les màximes representants de 2021 i puntualment ha celebrat determinats actes, amb les mesures de distanciament social i aforament limitat.

Les alternatives podrien passar per ajornar alguns dels actes fester per a després de l'estiu. Segons va anunciar l'OMS, basant-se en la proximitat de les campanyes de vacunació, a l'estiu de 2021 podríem estar vivint una "certa normalitat". No obstant això, i a pesar d'aquesta previsió optimista, també el mateix organisme advertia que fins que el 70% de la població no estiga vacunada contra la Covid-19 no es podrà parlar de la fi de la pandèmia.

La Setmana Santa o els moros i cristians, també en l'aire

Previsions al marge, el que és ben cert és que, quan només falten catorze dies per a acomiadar el 2021, tot apunta que la decisió de suspendre la Fira de Sevilla podria traslladar-se no sols a les Falles o la Magdalena, també a altres festes que se celebren durant el primer semestre de l'any, com la Setmana Santa, que en alguns municipis valencians com ara Oriola, Crevillent, l'Alcora o Alzira concentra milers de confrares, els moros i cristians de Bocairent o Alcoi, amb centenars de festers i espectadors, així com nombroses festes patronals d'hivern.

De fet, una de les festes més emblemàtiques que dona inici al calendari festiu de la Comunitat Valenciana, i que se celebra sols uns dies després de les festes de Nadal, la de Sant Antoni de Canals (Costera), enguany tampoc no se celebrarà.

També et pot interessar

stats