Susana Gisbert reclama que la formació en igualtat siga un eix transversal en l'educació

26 min.

No una conferència o una xarrada de tant en tant, sinó un eix transversal que recórrega totes les assignatures del pla d'estudis. Els valors en igualtat han de ser un assumpte central en l'educació. Així ho ha declarat Susana Gisbert, fiscal especialitzada en violència de gènere, en declaracions a À Punt NTC Matí. "Els joves han de tindre les ferramentes adients per a fer front a totes les coses que veuen en internet", ha assenyalat tot afegint que casos com el de Castelló, en què dues xiquetes van ser assassinades presumptament  pel seu pare, mostren que "hem fallat tots, la societat, els mitjans, la justícia i, sobretot, l'educació".

En aquest sentit, la també portaveu de la Fiscalia Provincial de València ha demanat més recursos perquè aquestes mesures siguen possibles. "Si les mesures de prevenció tingueren èxit no caldria que nosaltres actuàrem. Però no hi ha hagut suficient voluntat política i inversions", ha assegurat. Sobre aquest assumpte, Gisbert també ha demanat major especialització per al personal de jutjats en violència de gènere, en referència a casos com ara el del jutge Martínez Derqui i dels insults a una víctima. "És un acte reprovable. La nostra formació com a especialistes deixa molt a desitjar. Necessitem conscienciació i coneixements en altres matèries, fins i tot en psicologia", ha afirmat.

Així mateix, Susana Gisbert ha comentat que encara manca paritat en els alts càrrecs del món judicial i que la conciliació per a les dones és molt difícil. "El 90% de les excedències per cura dels fills són de dones, la qual cosa influeix en el seu currículum, mentre ells continuen la seua vida professional", ha declarat. D'aquesta manera, la fiscal ha dit que està d'acord en la proposta de la vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, de proposar quotes per a les dones per llei: "M'agradaria que no s'hagueren de prendre aquestes mesures, però la realitat és la que és. Necessitem un avantatge; quan arribem a la igualtat real ja no farà falta", ha declarat.

En relació amb aquesta qüestió, Gisbert ha aplaudit el moviment Me Too, i l’ha considerat un element "fonamental" per a produir un canvi en la societat; ha tingut paraules per al pacte valencià contra la violència masclista, i ha assenyalat que, de vegades, "se li ha demanat més del que pot donar"; i ha fet referència al cas de La Manada. "Quan es comet un delicte ha de ser jutjat. La sentència de La Manada era violació, i no abús sexual", ha afegit contundent.

stats