Susana Gisbert, sobre l'orde judicial de retirar els llibres LGTBI: "Processalment és impecable però em va fer por"
La fiscal especialitzada en delictes d'odi i experta en violència de gènere ha valorat en Les notícies del matí la reforma de la llei orgànica de mesures de protecció integral contra la violència de gènere
La fiscal especialitzada en delictes d'odi i experta en violència de gènere, Susanna Gisbert, assegura que li va fer "por" l'orde judicial de retirar els llibres de temàtica LGTBI dels instituts de Castelló de la Plana a instàncies de la plataforma Advocats Cristians. Considera que si bé la decisió va ser "processalment impecable" perquè la llei faculta la jutgessa per a prendre mesures cautelars com aquestes, alhora "té un component de judici de valor" i "s'involucra en una decisió dels centres, que no obligaven l'alumnat a llegir-los". "Jo no ho hauria fet", ha explicat a la ràdio d'À Punt.
Gisbert ha visitat Les notícies del matí per a valorar la reforma de la llei orgànica de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, sobre la qual el Ministeri d'Igualtat ha obert consulta pública. La fiscal ha explicat que s'obri l'oportunitat "essencial" d'incorporar noves violències "que comparteixen l'arrel masclista", però van quedar fora de la norma, com matrimonis forçats, casos de mutilació genital, agressions múltiples (La Manada) i crims sense un vincle de parella com el de Marta Calvo o Wafah Sabah, que queden fora de les estadístiques de violència de gènere.
La fiscal ha recordat que algunes d'aquestes situacions figuren en el Conveni d'Istanbul del Consell d'Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica que Espanya va signar el 2011, set anys després de l'aprovació de llei espanyola, que data del 2004. I ha apostat per aglutinar el màxim consens en la reforma legal per a esquivar una connotació política.
Només veiem entre un 20 i un 30% del que passa sobre violència masclista
"Només veiem entre un 20 i un 30% del que passa", ha explicat Gisbert, per a insistir en la necessitat de denunciar per a frenar la violència masclista. Un objectiu sobre el qual creu que "fallem com a societat" perquè "encara hi ha la creença que és un problema domèstic, intern". "Molta gent no vol clavar-se en embolics i no ha assumit que això és un delicte públic, com un robatori, que és la nostra obligació, encara que la dona no vulga denunciar", ha explicat.
En aquest sentit, ha criticat durament el discurs negacionista de certs sectors de la societat i ha vinculat directament "la irrupció de determinats grups polítics que neguen la violència de gènere" en el seu discurs públic, en referència a Vox, al repunt d'aquest pensament en la gent jove. Cal recordar que estudis recents, com el publicat pel Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut, ha revelat que un de cada cinc adolescents i joves homes creu que la violència de gènere no existeix i que és un "invent ideològic", el doble que fa quatre anys.
El repunt del discurs negacionista en les persones joves coincideix amb la irrupció de determinats grups polítics que neguen la violència de gènere
Gisbert ha insistit en la necessitat de traslladar l'educació en igualtat als centres educatius per a combatre aquestes percepcions i plantar les arrels de la solució al problema de la violència masclista. I per això ha lamentat que la formació "depén encara molt de la implicació del col·legi i el claustre, ja que molts resolen aquestes necessitats amb un parell de xarrades. No hi ha una intervenció que obligue a més que complir l'expedient".