El Suprem fixarà doctrina sobre la revisió de les condemnes per la llei del “només sí és sí”

L’alt tribunal explora una via intermèdia per a ajustar les penes en proporció a la gravetat dels fets

Imatge d’arxiu de la façana de l'edifici del Tribunal Suprem
Imatge d’arxiu de la façana de l'edifici del Tribunal Suprem / Jesús Hellín (Europa Press)

El Tribunal Suprem inicia a partir d'aquest dimarts el ple monogràfic amb la intenció de fixar els criteris amb els quals han de revisar-se les condemnes fermes per delictes sexuals després de l'entrada en vigor de la coneguda com a “només sí és sí”. Fins ara, els tribunals han oscil·lat entre aplicar rebaixes automàtiques o mantindre les penes antigues allí on ha sigut possible, però el TS explora ara una via intermèdia basada en la proporcionalitat entre el càstig i els fets.

Serà la primera vegada que l’alt tribunal entre a analitzar si s’ha aplicat bé la Llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual en les revisions de pena des que va entrar en vigor el 7 d'octubre.

Segons les dades recaptades pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ) a 1 de maig, entre el TS, els Tribunals Superiors de Justícia (TSJ) i les audiències provincials s'havien fet 2.301 revisions de condemna, de les quals han resultat 1.079 rebaixes de pena i 108 excarceracions.

Fins ara, el Suprem s'ha pronunciat únicament en resposta a recursos de cassació; és a dir, en sentències no fermes on ha hagut d'aplicar la nova llei si oferia un escenari més favorable a l'acusat. Fonts jurídiques detallen que n'ha estudiat ja 75, n'han mantingut les penes imposades en 47 i n'han ordenat reduccions en 28.

Els recursos de revisió s'han repartit entre els catorze magistrats que formen part actualment de la sala segona, inclòs el president, Manuel Marchena. La idea, segons les fonts jurídiques consultades, és destil·lar una posició comuna de l'estudi dels vora 30 casos.

També et pot interessar

stats