El Suprem fixa que és "obligatori" aplicar la llei del "només sí és sí" per ser "més favorable" al reu

El Tribunal ha dictat sentència en resoldre els recursos de cassació del cas Arandina

La Fiscalia investiga la difusió d\'àudios de la víctima del cas Arandina
Cas Arandina / À Punt NTC

El Tribunal Suprem ha fixat que l'aplicació de la llei orgànica de garantia integral de llibertat sexual, l'anomenada llei del "només sí és sí", és "obligatòria" per ser "més favorable" al reu, en la sentència dictada en resoldre els recursos de cassació del cas Arandina, la decisió del qual es va avançar el 29 de novembre, però s'ha conegut íntegrament aquest dimecres.

La decisió del Suprem de condemnar a dos exjugadors de l'Arandina a nou anys de presó suposa elevar les penes de tots dos condemnats —des dels quatre i tres anys que havia fixat el Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó (TSJCiL)— després d'eliminar l'atenuant que s'havia apreciat per la proximitat d'edat i maduresa entre condemnats i víctima. La Fiscalia demanava deu anys de presó per als dos, però el tribunal ho ha deixat en un any menys per l'aplicació de la llei del "només sí és sí".

El Suprem ha explicat que "l'acomodació de la pena al nou text penal després de la LO 10/2022 és obligatòria per aplicar-se la retroactivitat de la llei penal més favorable al reu en virtut de llei posterior més beneficiosa, com en aquest cas ha ocorregut".

En aquest sentit, els magistrats han apuntat també que el procés de revisió de penes abasta "no sols a les que es troben en fase d'execució, sinó també a les que es troben en fase de dictat de sentència, bé en plena terminació de juí oral, bé en virtut de resolució de recurs d'apel·lació o de recurs de cassació, valorant si la pena a imposar pot ser més beneficiosa".

La decisió de la Sala Penal ha comptat amb el vot particular del magistrat Ángel Luis Hurtado, qui ha entés que es degué mantindre l'atenuant analògic que ja va aplicar el TSJ castellanolleonés, amb una lleu reducció de penes en considerar també més beneficiosa la nova llei.

També et pot interessar

stats