El Suprem corregeix la decisió inicial i admet a tràmit els recursos contra els indults del 'procés'

Aquest gir es produeix després d'un canvi de composició de la secció encarregada d'analitzar l'assumpte

Els anomenats presos del procés en eixir de la presó de Lledoners
Els líders independentistes catalans empresonats, en eixir de Lledoners / Kike Rincon (Europa Press)

El Tribunal Suprem (TS) ha corregit aquest dimarts la decisió inicial de rebutjar els recursos presentats contra els indults del procés, perquè va considerar que els recurrents –entre els quals hi havia el PP, Vox i Ciutadans– no estaven facultats per a emprendre aquesta acció judicial per no tindre un interés legítim. Ara ha decidit admetre els recursos a tràmit, la qual cosa implica que els estudiarà per a pronunciar-se sobre el fons de l'assumpte. La sentència inicial es va fer pública a finals de gener de 2022.

La secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del Suprem ha acordat, per una majoria de tres vots davant de dos, estimar els recursos de reposició interposats contra les actuacions per les quals la secció mateixa va inadmetre els recursos contenciosos administratius presentats contra els reials decrets pels quals van ser indultats nou dels condemnats en la causa del procés.

El TS ordena la continuació dels procediments i posposa al tràmit de sentència el pronunciament sobre la falta de legitimació dels recurrents plantejada per l'Advocacia de l'Estat en tots els recursos. D'aquesta forma, la secció cinquena esmena la decisió que va adoptar el mes de gener passat quan, per tres vots contra dos, va rebutjar els set recursos presentats contra els indults concedits als líders independentistes que van ser condemnats per la sala penal del TS pel referèndum il·legal de l'1-O, en observar-hi una falta de legitimació en tots.

Llavors, els magistrats van assenyalar respecte als partits polítics que és "aclaparadora" la jurisprudència que declara que "no concorre amb caràcter general" la seua legitimació activa, excepte en aquelles actuacions "que afecten l'esfera dels seus drets i interessos legítims", entenent que aquest no era el cas.

Malgrat aquesta negativa, els recurrents van insistir impugnant també en la reposició, uns recursos que són els que ara ha contestat la secció cinquena però amb un resultat diferent.

Canvis en els magistrats de la secció

Es dona la circumstància que els cinc magistrats que componen aquesta secció de la sala tercera han canviat durant aquest període. Dos dels tres jutges que van votar per a rebutjar els recursos –Segundo Ménendez i Ángeles Huet– han passat a altres seccions, mentre que els dos que van advocar per admetre'ls, Fernando Román i Wenceslao Olea, s'han mantingut.

En tot cas, l'admissió a tràmit que s'ha acordat aquest dimarts suposa que la sala contenciosa administrativa haurà d'estudiar el fons de l'assumpte, si bé les mateixes fonts apunten que és possible que al final d'aquest procés s'arribe a la mateixa conclusió sobre la falta de legitimació.

També et pot interessar

stats