Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

El Suprem avala rebaixar penes amb la llei del 'només sí és sí', però demana analitzar "cas per cas"

L'alt tribunal insisteix que les revisions de condemnes no poden ser automatitzades i fer-se "de manera global"

Façana del Tribunal Suprem en una imatge d'arxiu / Carlos Lujan (Europa Press)

El Tribunal Suprem ha obert la porta a la possibilitat que els tribunals puguen rebaixar condemnes a agressors sexuals en aplicació de la llei de garantia integral de la llibertat sexual —més coneguda com la llei del només sí és sí— sempre que la nova norma contemple penes inferiors al Codi Penal anterior. Tot i això, descarta decisions automatitzades i fetes "de manera global" i incideix que cal anar "cas per cas".

Una conclusió a què ha arribat després d'estudiar l'anomenat cas Arandina, en el qual la sala penal ha elevat de tres i quatre anys de presó a nou la condemna a dos exjugadors de l'Arandina Club de Futbol per agredir sexualment una menor el 2017. La pena suposa un any menys del que demanava la Fiscalia en entendre l'alt tribunal que cal aplicar la norma més favorable per al reu, que és la llei del només sí és sí.

En avançar la decisió d'aquest cas i a l'espera de les argumentacions que plasmarà la sentència, que es coneixerà en uns dies, el Suprem ha incidit en una nota en què la nova llei de garantia integral de llibertat sexual "podrà aplicar-se en benefici del penat quan es fixe ara una pena inferior en aquells supòsits en què siga procedent".

L'ens deixa clar, això sí, que cal analitzar "cas per cas" i que les revisions a la baixa no poden fer-se "de manera global". Les rebaixes, precisa, poden aplicar-se tant en assumptes pendents de judici com en recursos d'apel·lació o cassació de sentències ja dictades i resolucions que ja són fermes.

És la primera vegada que el Tribunal Suprem es pronuncia, encara que de manera breu, sobre la possible aplicació de la llei del només sí és sí a condemnes per delictes sexuals en un context en el qual tant l'esfera política com la judicial tenen la vista posada en el criteri que fixen els magistrats de l'alt tribunal.