El Suprem anul·la la sentència del cas Sala i obliga a repetir el judici amb un nou jurat

La sala ha estimat, per quatre vots a favor i un en contra del ponent, el recurs presentat per l'acusació particular representada pel fill de la viuda de l'expresident de la CAM

El Suprem anul·la la sentència del cas Sala i obliga a repetir el judici amb un nou jurat / À Punt NTC

El Tribunal Suprem ha anul·lat la sentència absolutòria per l'assassinat de la vídua de l'expresident de la CAM, María del Carmen Martínez, i ordena celebrar altra vegada el juí amb un jurant diferent. La Sala Penal del Tribunal Suprem ha anul·lat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana que va confirmar l'absolució de Miguel López per l'assassinat de la seua sogra, vídua de l'expresident de la Caixa d'Estalvis del Mediterrani Vicente Sala, en un concessionari de cotxes d'Alacant al desembre del 2016. La sala ha estimat, per quatre vots a favor i un en contra del ponent, el recurs presentat per l'acusació particular representada pel fill de la víctima i ha ordenat que se celebre un nou juí amb una composició del jurat diferent i un nou magistrat president.

María del Carmen Martínez va ser assassinada el 9 de desembre de 2016 al concessionari de vehicles Novocar, llavors propietat de la família Sala i regentat per l'únic acusat, després de rebre dos tirs al cap a poca distància. I una vegada coneguda la sentència, el fill de María del Carmen Martínez va anunciar que recorreria contra la sentència absolutòria dictada en el cas de Miguel López, amb jurat popular que el va exonerar per falta de proves directes.

La sentència del TSJ va confirmar l'absolució de Miguel López, dictada al novembre del 2019 per l'Audiència Provincial d'Alacant, a partir del veredicte de no culpabilitat emés per un jurat popular. Però abans de comunicar aquesta decisió, la jutgessa del cas va tornar el document al jurat popular amb la recomanació de tornar a avaluar les proves d’innocència o de descàrrec i en aquesta nova deliberació es va dictar la inesperada sentència absolutòria. 

A més, segons la sentència del Suprem, la magistrada va destruir intencionadament l’acta del primer veredicte que declarava culpable Miguel López. Aquesta anomalia va motivar que l’únic fill de la víctima recorreguera contra la sentència per indefensió, en contra de les germanes.

El TSJ va rebutjar aquesta indefensió, al·legada també per la Fiscalia, però ara la sentència del Suprem considera que el dret de defensa del recurrent va quedar irremeiablement danyat per la forma en la qual es va fer la devolució de l'acta per part de la magistrada presidenta.

Encara no hi ha data per al nou procediment, en què tant la magistrada com el jurat hauran de ser diferents.

També et pot interessar

stats