L'STEPV avisa que la correcció en les places de docents és "una nova adjudicació" encoberta

Hi ha vora 15.000 professors pendents de la nova llista d'Educació a menys de quinze dies de l'obertura dels col·legis

El conseller d'Educació, José Antonio Rovira
El conseller d'Educació, José Antonio Rovira / Europa Press

L'embolic en l'adjudicació de places de professorat del curs 2023/2024 a la Comunitat Valenciana pels milers d'errades detectades en el procés ha col·locat la comunitat educativa en una situació inèdita, quan queden a penes dues setmanes perquè reòbriguen les escoles. La Conselleria d'Educació, que responsabilitza el govern anterior del desgavell, treballa a contrarellotge per a publicar una nova resolució, a manera de "correcció" de les llistes que es donaren a conéixer el passat 10 d'agost. La Direcció de Gestió Docent s'ha compromés a fer públic el document aquesta mateixa setmana, tot i que no ha donat dates concretes.

El sindicat de treballadors i treballadores de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV), el majoritari en el sector, ha avisat que aquesta esmena és, en la pràctica, una adjudicació encoberta que afectarà tot el cos docent. És a dir, que tornaran a repartir-se les vora 21.700 vacants disponibles. Segons els càlculs de l'STEPV, el "cúmul d'errades" és tal en aquesta edició del procediment que hi ha entre 14.000 i 15.000 persones afectades en cadena. Ells en tenen constància de vora un miler, que són els que han presentat ja una reclamació a través d'ells a la Conselleria d'Educació.

La majoria dels perjudicats per aquestes incidències pertanyen al col·lectiu de professors de secundària i de formació professional, però la revisió del procés que s'ha compromés a emprendre el departament liderat per José Antonio Rovira suposa pràcticament tornar a la casella d'eixida i efectuar el procés de nou, cosa que mourà tots els llistats en cascada. "És una correcció d'errades de l'anterior adjudicació, però el programa informàtic adjudica de colp, no per segments. Per tant, tot el món torna a passar per l'adjudicació i això afectarà tots els cossos docents", ha resumit en declaracions a À Punt NTC Marc Candela, coordinador de l'STEPV. Així, el nou procés esguitarà també el professorat de les escoles oficials d'idiomes, conservatoris o, fins i tot, el cos de mestres, ha precisat. Un nou ball de places i llocs que, segons ha vaticinat, provocarà una segona allau de reclamacions i pot generar molts conflictes.

La rectificació de les llistes, a més, ha obligat a paralitzar la recollida de credencials del professorat a menys de quinze dies perquè s'incorporen a la faena l'1 de setembre. El responsable sindical diu entendre que puga haver-hi errades informàtiques puntuals, com ocorre de manera "habitual" cada any, però ha deixat clar que el "volum" d'incidències de l'última adjudicació és inèdit. Tot i que comencen a treballar en dues setmanes, molts docents estan a hores d'ara sense plaça, a altres els han assignat a desenes de quilòmetres de casa.

Demanen la compareixença del conseller

L'oposició parlamentària ha carregat contra el govern bipartit que integren PP i Vox davant el "caos" originat en el sistema educatiu valencià. Des del PSPV han registrat aquest mateix dimecres una petició perquè comparega en la diputació permanent de les Corts el conseller del ram, José Antonio Rovira, i done les explicacions pertinents. Si qualla, serà la primera de la legislatura, perquè els socialistes no volen esperar a setembre, quan els consellers i conselleres tenen previst fer les compareixences rutinàries per a explicar les polítiques que cada departament desenvoluparà en legislatura. "Hi ha una situació insòlita, que no té precedent, amb gent que s'ha quedat sense adjudicar i no sap encara quina serà la seua destinació", ha criticat la portaveu adjunta del Grup Socialista, María José Salvador, just després de lliurar el document en el registre d'entrada del parlament autonòmic.

Compromís, per la seua banda, ha denunciat la "inoperància" del Consell pel fet que "a 16 d'agost se segueix sense notícia del llistat definitiu d'adjudicacions docents". El diputat i portaveu d'Educació a les Corts, Gerard Fullana, ha qualificat de "pou sense fons" el "col·lapse en el procés d'adjudicació" i ha acusat el Consell de "retardar fins a la data inaudita del 10 d'agost" la difusió del llistat amb el repartiment dels llocs.

També et pot interessar

stats