El soroll representa el 80% de les queixes ciutadanes al Síndic de Greuges sobre contaminació ambiental

4 de cada 10 investigacions d’ofici per molèsties associades al soroll prescriuen per falta de mitjans

L’oci al carrer és la molèstia principal de contaminació ambiental que denuncia la ciutadania al Síndic de Greuges
L’oci al carrer és la molèstia principal de contaminació ambiental que denuncia la ciutadania al Síndic de Greuges

Les terrasses, l’oci nocturn, les obres, el trànsit, els avions... El soroll és un dels peatges de la vida moderna als nuclis urbans.

Una font de conflicte habitual que la ciutadania percep com un problema greu a la Comunitat Valenciana.

El soroll representa el 80% de les denúncies sobre contaminació ambiental que recull l’informe anual del Síndic de Greuges sobre queixes ciutadanes. Els problemes són comuns de nord a sud, sense a penes diferències per comarques.

L’oci al carrer figura com la molèstia principal. Els veïns afectats posen l’accent en les molèsties que generen la col·locació de taules i cadires a les terrasses de la via pública, seguit pel botellot i pels conflictes amb els locals de les seus festeres. En quart i cinqué lloc figuren el soroll de l’activitat industrial i el trànsit urbà.

La recollida de residus urbans, les obres públiques i les comunitats de veïns completen la llista.

El Síndic de Greuges recorda que les denúncies que reben pel soroll no queden només en un informe. Segons Miguel Ángel Blanes, tècnic jurídic de la institució, el Síndic analitza les denúncies i emet recomanacions a les institucions competents, que s’accepten en el 90% dels casos.

En alguns casos també inicia investigacions d’ofici, però amb pitjor pronòstic, ja que el 40 % de les queixes greus que tramiten prescriuen per falta de mitjans.

El soroll afecta la salut

La quantitat de les denúncies sobre soroll s’explica, en part, per les conseqüències directes en la salut de les persones que el pateixen.

Un nivell alt i continuat en el temps de soroll pot esdevindre una tortura. Els aldarulls, les estridències o la música a tota virolla fora d’un context lúdic poden pujar la tensió arterial i alterar el metabolisme del sucre. I, a la llarga, poden derivar en depressions, insomni i hipertensió, segons alerta el doctor Antonio Monrabal.

Si vols saber més coses sobre les molèsties que causa el soroll a la Comunitat Valenciana, consulta el reportatge ‘‘Soroll! Soroll! Sorolls!!!’’ de l'espai ‘Punt docs’.

També et pot interessar

stats