Els valencians Francisco Pérez i Víctor P. Amarnani, entre els set guardonats amb els Premis Rei Jaume I

El jurat desvela els noms dels distingits, tots ells homes, per les aportacions de les investigacions que han dut a terme en els seus camps professionals

Enguany els premiats són 7 homes, dos d'ells valencians / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
04 de juny 2024 - 13:33 Actualitzat: 04 de juny 2024 - 22:10

Antonio Acín, en la modalitat d’Investigació Bàsica; el valencià Francisco Pérez, en la d’Economia; Xavier Trepat, en el camp de la Investigació Biomèdica; Jordi Sunyer, en la modalitat d’Investigació Clínica i Salut Pública, un guardó que s’estrena enguany; l’investigador dels canvis del clima Sergio M. Vicente, en l’àmbit de la Protecció del Medi Ambient, així com el biòleg Luis Serrano Pubul, en la modalitat de Noves Tecnologies; i el valencià Víctor P. Amarnani, CEO del grup empresarial Big Buy, com a Emprenedor. Són els set guardonats que han escollit els jurats dels Premis Rei Jaume I d’enguany i que han fet públic este dimarts.

Destaca enguany l’absència de premiades femenines, a diferència d’altres anys, com el passat, en què les dones van copar la meitat dels guardons atorgats en aquell moment.

A estos premis aspiraven enguany més de 230 candidatures, vora la quarta part eren dones, segons ha desvelat el president executiu dels Premis Rei Jaume I, Javier Quesada, este dimarts al matí, quan el jurat començava la deliberació. 

Estos són els perfils de tots els premiats:

Economia

El valencià Francisco Pérez García, catedràtic en Anàlisi Econòmica a la Universitat de València, és director de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (Ivie) des de fa més de tres dècades. Està especialitzat en creixement econòmic: productivitat, competitivitat, economia regional, economia de l'educació i finances públiques.

Emprenedoria

Víctor P. Amarnani, valencià d'origen indi i cofundador de l'empresa Big Buy Group. Es tracta d'una plataforma majorista en línia que uneix tecnologia, logística i serveis d'operacions per a comerç electrònic. Tenen els magatzems al municipi de Montcada, des d'on gestionen una de les tendes en línia més grans d'Europa, amb 400.000 referències i 10.000 marques. 

Investigació Bàsica

El físic teòric Antonio Acín Dal Maschio és professor d'investigació a l'Institut Català de Ciències Fotòniques. Llicenciat en Física per la Universitat de Barcelona i en enginyeria de Telecomunicació per la Universitat Politècnica de Catalunya, les seues investigacions se centren en el desenvolupament de protocols de comunicació quàntica amb atenció especial a la criptografia quàntica i l'aleatorietat.

Investigació Biomèdica

El físic català i doctor en medicina Xavier Trepat Guixer dirigeix un dels grups d'investigació de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya. Els seus estudis se centren en la dinàmica integradora de teixits i la mecànica citoesquelètica. Actualment, treballa en un estudi que vincula la bioenginyeria amb l'envelliment.

Investigació Clínica i Salut Pública

Jordi Sunyer és professor de medicina preventiva i salut pública en la Universitat Pompeu Fabra. Destaca per la seua investigació de la contaminació i els efectes en la xicalla, en concret en àmbits com l’asma, la funció pulmonar, l'obesitat o el desenvolupament neurològic dels menuts. 

Protecció del Medi Ambient

Sergio Martín Vicente Serrano ha destacat pels estudis sobre la crisi climàtica, el seu impacte i la disponibilitat dels recursos hídrics. Des de l'inici de la carrera científica s'ha centrat principalment en temes relacionats amb la variabilitat climàtica i les seues conseqüències, amb un èmfasi especial en sequeres extremes.

Noves Tecnologies

Biòleg de formació, des del 2011 Luis Serrano Pubul dirigeix el Centre de Regulació Genòmica, un institut de recerca biomèdica d'excel·lència. És doctor honoris causa per la Universitat Miguel Hernández d’Elx i ha participat en la creació de diverses empreses de biotecnologia, on és considerat un referent. 

També et pot interessar

stats