El sistema capitalista ja no convenç la joventut valenciana
Un estudi reflecteix l’ansietat i el pessimisme de les noves generacions davant la falta d'oportunitats i de futur en l'actual sistema econòmic
El sistema econòmic actual és, per a les persones joves d'entre 15 i 25 anys de la Comunitat Valenciana, el causant dels principals problemes globals. El canvi climàtic, l'augment de la precarietat, els conflictes i l'impacte sobre la salut mental són alguns dels esculls contra els quals lluiten les noves generacions.
Aquesta és la principal conclusió d’un estudi impulsat per la Coordinadora Valenciana d'ONGD, amb col·laboració de professorat de la Universitat de València, de l'Institut Valencià de la Joventut i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana. Sota el títol Sempre es pot fer alguna cosa, és el primer estudi sociològic que es fa a Espanya per explorar l'opinió de la joventut sobre la pobresa, la desigualtat i la cooperació internacional.
En l’estudi han participat joves de quinze localitats de la Comunitat Valenciana, representatives de tot el territori, incloent-hi l'entorn rural. Els participants han aportat crítiques per mitjà de grups de debat sobre l’economia capitalista, que perceben com un sistema exigent basat principalment en l'individualisme, el consumisme i la competitivitat.
"Ens adonem des de molts sectors que és hora d'escoltar més la gent jove i obrir espais on puguen participar, compartir opinions i actuar segons els seus interessos i prioritats", ha explicat Cristina Ramón, presidenta de la coordinadora. Les noves generacions, més preparades, són claus per a impulsar solucions als problemes que afronta la humanitat, segons ha afirmat Ramón.
Ansietat cap al futur
"Miren amb ansietat i pessimisme la falta d'oportunitats i de futur. La imatge d'una roda en la qual se senten atrapats apareixia constantment en els debats, i reflectia una certa impotència perquè no n'albiren sortides. El diagnòstic el perceben clarament, però no veuen alternatives ni com poden solucionar aquestes dificultats", afirma l'informe.
El sistema polític, marcat per la polarització
La joventut valenciana també és crítica amb el sistema polític. En aquest sentit, consideren que hi ha una crisi democràtica per la polarització i l'enfortiment d'opcions polítiques autoritàries, tant a Europa com en altres parts del món, però continuen confiant en la democràcia com un sistema que corregeix les desigualtats i contribueix a la sostenibilitat.
La cooperació internacional, desconeguda entre la joventut
L’informe assenyala un gran desconeixement sobre el treball que es fa des de la cooperació internacional, i el funcionament de les ONG: es percep falta de transparència, es desconeixen les propostes de participació que ofereixen i les identifiquen quasi en exclusiva amb la comunicació que fan per a demanar donacions, de la qual opinen que utilitza sovint el "xantatge emocional".