Sis punts per parlar pel mòbil: arriba la nova llei de trànsit

Les noves sancions de trànsit, que endureixen sobretot les distraccions al volant, entren aquest dilluns en vigor

Un conductor atén el seu telèfon mòbil mentre condueix
Un conductor atén el seu telèfon mòbil mentre condueix

Les noves sancions de trànsit, que endureixen sobretot les distraccions al volant, entren aquest dilluns en vigor. A partir d'ara, parlar pel mòbil, o dur-lo a la mà, ens farà perdre sis punts de colp. 

La nova llei de trànsit i seguretat viària, aprovada pel govern espanyol a final de 2021, busca reduir la sinistralitat en carretera i reforçar la seguretat viària. Un dels objectius principals i que causa més accidents, sancionar l'ús del mòbil al volant. Segons la Direcció General de Trànsit, 300 persones van morir en accidents de trànsit per distraccions en el 2020, moltes provocades per l'ús del telèfon. 

Només arrancar el motor perdrem quatre punts si no ens posem el cinturó de seguretat. També si el duem mal posat. Si se'ns acudeix parlar pel mòbil en perdrem sis més, igual que per dur-lo a la mà. El màxim possible.

El catedràtic de Seguretat Vial, Luis Montoro, recorda que les distraccions amb el mòbil "s'han convertit en la font més gran de sinistralitat, per damunt de l'alcohol i la velocitat". I Ana Novella, presidenta de Stop Accidents, recorda que "per enviar una emoticona pots no arribar o pots matar a algú".

La nova llei també preveu la retirada de sis punts en cas de posar en risc la vida d'un ciclista. A partir d'ara se'ls haurà d'avançar pel carril contrari, com si foren un cotxe. I res de superar els noranta quilòmetres per hora en carretera secundària, encara que siga per a avançar. L'excés de velocitat tindrà un castic de fins a sis punts. "Continua sent molt barat matar amb un vehicle", conclou Novella.

Portar un inhibidor o un detector de radars mòbils ens farà perdre fins a sis punts. I els patinets elèctrics, hauran de circular pel carril bici o l'asfalt, i amb casc, mai per la vorera. La multa, fins a 200 euros. "Hem d'aprendre a conviure amb ells i ells amb nosaltres", remarca Novella.

També et pot interessar

stats