Sis instituts valencians homenatgen els republicans morts als camps nazis
En paral·lel, hi ha viatjat una representació institucional, encapçalada per Ximo Puig, el primer president de la Generalitat que visita Mauthausen.
El 5 de maig es commemora el 73 aniversari de l'alliberament del camp d'extermini nazi de Mauthausen, on van morir almenys 424 valencians. 35 estudiants valencians de sis instituts públics de Pego, Bellreguard, Morella, Xàtiva, Torís i Bunyol hi han viatjat convidats per l'associació Amical Mauthausen. També s'hi ha desplaçat una representació institucional, encapçalada pel president de la Generalitat, Ximo Puig, la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, i diversos alcaldes.
L'acte commemoratiu, marcat per l'emoció, ha tingut lloc al Memorial Krematorium KZ Gusen, on ha intervingut la representació valenciana, que ha volgut honrar la memòria dels deportats republicans que van patir les tortures, els maltractaments i, finalment, la mort. Alguns dels alumnes dels instituts han fet una interpretació de la peça musical Sarabanda in memoriam , i han llegit diversos poemes de Miguel Hernández.
La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha confirmat que l'Institut de la Memòria Democràtica crearà el cens de les víctimes valencianes als camps nazis d'extermini. Tindrem així un document públic exhaustiu que analitzarà com van viure l'horror del nacionalsocialisme alemany més de 9.000 deportats espanyols als camps de concentració, dels quals el 8% s'estima que eren valencians. Només a Mauthausen s'han pogut identificar fins ara 630 republicans valencians deportats, i no es descarta que les noves investigacions facen créixer aquesta xifra. L'únic supervivent valencià d'aquell extermini és l'alcoià Paco Aura, qui enguany farà 100 anys.