Sis dones assassinades per violència masclista en un mes

'La qüestió' ha analitzat aquestes xifres en un programa amb veus expertes del món de la judicatura, l'atenció a les dones en situació de violència i els mitjans de comunicació.

Sis dones assassinades per violència masclista en un mes

Sis dones mortes per la violència masclista, l'última, una jove de 17 anys a Reus. És el balanç que ens deixa aquest primer mes de 2019. Són quatre dones més que el gener de l'any passat. El 2018, 47 dones i 3 menors van ser assassinades a mans de parelles o exparelles. D’elles, 2 dones i 2 xiquetes van ser assassinades a la Comunitat Valenciana. 

Aquest divendres en La qüestió, el programa d'anàlisi de la televisió d'À Punt, s'han analitzat aquestes xifres amb periodistes i veus expertes en la matèria, com ara Lara Esteve, jutgessa especialitzada en violència de gènere, o Rosa Guiralt, fiscal delegada de violència sobre la dona. Guiralt ha explicat que, tot i els avanços, "encara hi ha moltes dones que no venen preparades per al que els espera". La jurista ha reconegut que "a vegades el procediment judicial és un fracàs", i que en ocasions les víctimes li han expressat penediment després de denunciar, per les dificultats i la duresa dels tràmits. En la mateixa línia, Esteve ha remarcat "el xoc" que moltes dones tenen davant la lenta i complexa maquinària judicial que es posa en marxa després de la denúncia. 

Durant el programa s'han presentat els recursos públics de què disposen les dones en situació de violència, com ara els centres dona, i altres d'àmbit no governamental; i sobretot, s'han pogut escoltar testimonis i històries darrere de les xifres. També s'ha parlat del paper dels mitjans de comunicació, amb ajuda de periodistes i especialistes com Magda Bandera, directora de La Marea; Anna Gimeno, coautora del Manual d’estil per al tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació; Montserrat Boix, periodista especialitzada en violència de gènere i Pau Crespo, director del màster universitari interdisciplinar en violència de gènere de la VIU. 

Caminar sense por

Eixir amb por al carrer quan es fa de nit, evitar circular a soles per determinats espais, o no atrevir-se a eixir a practicar esport pel carrer a poqueta nit són també formes subtils de violència contra les dones, com ha quedat palés durant el programa, que ha estat comentat a les xarxes socials amb l'etiqueta #LQSensePor. 

A Espanya hi ha una denúncia per violació cada 5 hores, segons l'últim balanç de criminalitat de 2018. A la Comunitat Valenciana, l'increment de denúncies d'aquests delictes respecte del 2017 és del 18%, l'increment de denúncies d'aquests delictes respecte del 2017 és del 18%dos punts per damunt de la mitjana estatal. Aquesta mateixa setmana hem conegut el cas d'una jove de 18 anys d'Oriola (Baix Segura) que va ser perseguida a l'eixida de l'institut per un home mentre es masturbava. una jove de 18 anys d'Oriola (Baix Segura) que va ser perseguida a l'eixida de l'institut per un home mentre es masturbavaL'agressor ha sigut identificat gràcies al vídeo que la xica mateix va gravar i compartir en xarxes socials. I a Betxí, a la Plana Baixa, la Guàrdia Civil investiga la violació d'una dona de 40 anys, que va ser atacada quan baixava a tirar el fem. 

També et pot interessar

stats