La sinistralitat laboral a la Comunitat Valenciana encén les alarmes

Segons l'Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball, 7 de cada 10 riscos laborals estan detectats en els plans de prevenció.

Unes 13 persones han mort en accidents laborals en el primer trimestre de 2018
Unes 13 persones han mort en accidents laborals en el primer trimestre de 2018

Només al mes de gener es van produir 6 morts al lloc de treball, un 9% més respecte al gener de 2017. Al mes de març hi ha hagut 6 víctimes mortals més mentre treballaven. Aquest dimarts va morir a Dolores, al Baix Segura, un home de 38 anys quan treballava amb un carretó elevador.

Les dades de l'Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball indiquen que 7 de cada 10 riscos laborals estan detectats en els plans de prevenció, que només una quarta part dels casos és per errades humanes i que un 75% ocorren per no aplicar els plans de prevenció.

El degoteig de casos de sinistralitat laboral està en constant creixement des de 2012. Cristina Moreno, directora general de l'Institut Valencià de Seguretat en el Treball (INVASSAT), assenyala que aquesta tendència està vinculada amb el creixement econòmic i mostra la seua preocupació: "Estem alerta des que veiem que totes les alarmes estan enceses", comenta preocupada. "No és possible que el creixement econòmic vinga acompanyat d'accidents laborals".

Aquest organisme oficial ha elaborat un estudi de les empreses que l'any passat van registrar accidents laborals. Un dels resultats que destaca Cristina Moreno és que només 1 de cada 4 accidents laborals són conseqüència d'errades humanes. El 74% té causes tècniques-organitzatives. "Això vol dir que, amb una bona organització de l'empresa i amb un bon protocol de seguretat, eixos accidents es podrien haver reduït, afig la directora general.

Un altre punt destacable de l'informe sobre sinistralitat laboral és que en 7 de cada 10 accidents, l'empresa ja havia detectat el risc en el seu pla de seguretat. La prevenció d'accidents laborals és de compliment legal i "molts empresaris pensen que només cal emplenar uns papers", denuncia l'experta. "La pregunta que ens hem de fer és si l'empresari i el treballador saben on està el risc o només consta a un paper que no s'ha llegit ningú".

Pel que fa als factors de risc i sectors, els accidents de treball solen produir-se pujant a una teulada sense mecanismes de seguretat o per accident amb maquinària. En aquest sentit, l'Administració està fent una campanya i ja està en marxa un curs virtual pel qual està previst que passen 5.000 treballadors. Es tracta de difondre la "cultura preventiva".

També et pot interessar

stats