Els sindicats denuncien la "saturació" de la presó de Picassent

El nombre d'interns no para de créixer i la taxa d'amuntegament és ja del 164%, mentre que la població reclusa a les presons espanyoles s'ha reduït un 30% els últims anys

La presó de Picassent, a València
La presó de Picassent, a València / Europa Press

El centre penitenciari de Picassent està a la vora de la saturació, ja que el nombre d'interns no para de créixer i la taxa d'amuntegament és ja del 164%, segons denuncia el sindicat de funcionaris de presons Acaip-UGT.

En el comunicat indiquen que els últims anys la població reclusa a les presons de la resta d'Espanya s'ha reduït de manera considerable i, llevat d'increments puntuals, el nombre d'interns albergats ha disminuït un 30%. La majoria de les presons han vist reduït el nombre d'interns que acullen en una proporció similar.

No obstant això, la presó de Picassent no s'ha vist beneficiada d'aquesta reducció i continua presentant xifres extremadament altes d'ocupació. Així, atenent el que es disposa en la Llei orgànica general penitenciària, els interns haurien d'ocupar una cel·la individual. Però el nombre de cel·les és de 1.321, mentre que hi ha 2.171 interns. És a dir, hi ha una taxa d'amuntegament del 164,35%.

"Si tenim en compte que el mes de febrer del 2021 el nombre d'interns era de 1.898, podem observar que en setze mesos la població reclusa s'ha incrementat un 15%", assenyalen des del sindicat.

A més, Acaip indica que el 80% dels interns al centre estan ja condemnats, i molts d'ells no tenen cap mena de vinculació familiar ni d'un altre tipus per a ser ací. Per tant, "podrien complir la seua condemna en aquest centre o en qualsevol altre del sistema penitenciari espanyol".

Qui és el responsable d'aquesta situació?

Segons la informació de la qual disposa Acaip, hi ha més de 200 interns pendents de ser traslladats des del centre de Picassent a altres centres i que "no ho són perquè en la Secretaria General d'Institucions Penitenciàries no fan la seua faena". Per això, "haurien de prendre les mesures necessàries per a aconseguir un nivell d'ocupació equitatiu" en tots els centres del sistema.

Cal tindre en compte, a més, que el centre de Picassent és un centre més antic que altes i amb "menys mesures de seguretat, una distribució arquitectònica obsoleta i amb una plantilla molt deficitària i envellida".

Així mateix, aquest excessiu nombre d'interns provoca que els mòduls que alberguen interns conflictius estiguen saturats i l'ocupació d'aquests departaments és el termòmetre que marca la conflictivitat en el centre. "Quan aquests mòduls estan en uns nivells reduïts, hi ha menys incidents, quan estan de gom a gom, s'incrementen els problemes", afirmen els funcionaris de presons.

També et pot interessar

stats