El sindicat d’infermeria denuncia la fugida d’especialistes de la Marina Alta a comarques limítrofes

Les professionals al·leguen estar esgotades i fartes de les condicions laborals 

Hui se celebra el Dia Internacional de la Infermeria
Dues infermeres a la porta d'un centre de salut, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El sindicat d’infermeria d’Alacant (SATSE) ha advertit aquest divendres en un comunicat que cada vegada en són més, les infermeres i infermeres especialistes que abandonen el departament de salut de la Marina Alta per a treballar en departaments limítrofs, gestionats directament per la Conselleria de Sanitat, a causa de les condicions laborals que pateixen.

El sindicat ha posat l’èmfasi en "la pèrdua de professionals de gran capacitat i professionalitat de l'àrea d'Infermeria", la majoria amb més de deu anys d'experiència, "que minva la qualitat assistencial que reben els usuaris de la comarca de la Marina Alta".

A més, en el departament de Dénia, només les infermeres especialistes en Obstètric-Ginecologia (les comares) tenen reconeguda l'especialitat tant en l'àmbit econòmic com laboral, segons el sindicat, que ha indicat que no ocorre el mateix amb altres àrees, com pediatria, salut laboral i salut mental.

En salut mental, la fugida de professionals ha passat de quatre persones a no tindre'n cap a partir de la pròxima setmana. El sindicat ha advertit que el desmantellament des de l’any 2019 ha fet que cap de les quatre places estiga coberta per altres especialistes. Un cas similar ha viscut la infermeria pediàtrica. El 2020, la plantilla va sofrir una fugida de personal a altres departaments. Així, va disminuir l'assistència sanitària a les dones parteres, al nounat i als xiquets en aquesta comarca.

El sindicat ha indicat que "sol·licita a la UTE des del 2018 que reconeguen a aquestes especialistes en l'àmbit laboral i econòmica les seues funcions, aspecte que no ha ocorregut". "Davant la negativa reiterada de l'empresa Marina Salut a això, SATSE va aconseguir que s'incloguera, en el segon conveni col·lectiu, signat l'agost del 2022, que reconeguen a aquestes professionals ser especialistes en el concepte de "Serveis prestats", encara que l'empresa es va negar a reconéixer aquesta especialitat econòmicament", denuncien.

El cas de les infermeres especialistes en infermeria comunitària és diferent. Després d'un procés excepcional, s'ha elevat el nombre d'infermeres especialistes en aquesta àrea i prompte podran aportar a aquesta empresa la nova titulació obtinguda. Aquesta és una altra de les especialitats que, per part de la Conselleria de Sanitat, està reconeguda en borsa de treball i en l'àmbit laboral.

Pitjors condicions laborals 

En l'actualitat, el segon conveni col·lectiu dels treballadors, que data d'agost del 2022, es troba paralitzat en situació judicial i es troba vigent el conveni anterior, signat el 2014. "Això comporta que les millores pactades l’any passat a escala salarial, de reducció de jornada i de millores socials per a l'any 2022 i 2023, no s'hi han pogut aplicar", segons denuncia el sindicat.

També et pot interessar