El Síndic de Greuges demana a Sanitat retardar l’edat màxima per a beneficiar-se de la reproducció assistida

La llei limita actualment als 40 anys la cobertura de tractaments reproductius de la sanitat pública

Les llistes d'espera per a la fecundació 'in vitro' superen els dotze mesos. Foto de portada: una ecografia / À Punt NTC

Les llistes d'espera per a la fecundació in vitro superen els dotze mesos. A Alacant, fins i tot, l'any i mig. El Síndic de Greuges, que ha rebut moltes queixes davant d'aquest escenari, ha recomanat que s'amplien les unitats de reproducció assistida i que es permeta el tractament a dones majors de quaranta anys. 

Patrícia és una d’elles. Amb 38 anys entrà en la llista d'espera per a una fecundació in vitro. Han passat quasi dos anys. En aquest temps ha rebut un tractament en la sanitat pública que no ha acabat en embaràs. Té dret a dos intents més, però si complira els quaranta anys, ja no li l'aplicarien.

“Quant finalitza un cicle, tornes a la llista d’espera. Jo ja no entraria i ja està”, ha lamentat. Plantejar-se el tractament en la sanitat privada és prohibitiu per a moltes parelles. “Hi ha persones que han de demanar crèdits”, ha assegurat aquesta dona.

El Síndic de Greuges, atenent el nombre de queixes que ha rebut, ha recomanat a la Conselleria de Sanitat que l'edat no siga excloent en els casos de demora per llista d'espera. També que s'amplien les unitats públiques de fecundació in vitro.

També et pot interessar

stats