Sanitat Universal amplia la reproducció assistida a les dones amb risc de patir càncer de mama o d'ovaris

Entre les tècniques, la sanitat pública assumirà el diagnòstic genètic preimplantacional, que permet detectar els embrions portadors de la mutació que dona la predisposició a aquestes malalties

Reproducció assistida
Reproducció assistida / Shutterstock

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha ampliat els criteris marcats per a poder accedir a la reproducció assistida dins el sistema públic de salut. Així, permetrà que totes aquelles persones que siguen portadores de mutacions en els gens BRCA 1 i 2, el que els fa tindre una predisposició més elevada a desenvolupar un càncer d'ovari o mama, i que volen tindre descendència, puguen accedir a la realització de tècniques de reproducció humana assistida.

Es tracta de tècniques específiques consistents en consell genètic, estimulació ovàrica per a extracció dels ovòcits, fecundació in vitro (FIV) i diagnòstic genètic als embrions, previ a la implantació d'aquests en l'úter de la dona. El diagnòstic genètic preimplantacional permet descartar aquells embrions portadors de la mutació en els gens BRCA 1 i 2.

La mutació genètica BRCA 1 i 2 és una mutació de predisposició, és a dir, que existeix una predisposició a desenvolupar càncer d'ovari o mama en un 18% i 49%, respectivament. Aquesta mutació no s'hereta sempre, i en cas de fer-ho, només desenvoluparien càncer un 30-40% de les persones portadores de la mutació, segons ha explicat la Generalitat.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat que "fins ara el diagnòstic genètic preimplantacional s'ha realitzat a totes les persones amb mutacions genètiques susceptibles de transmetre la malaltia als seus fills en percentatges elevats, com el cas de la fibrosi quística".

Així, "pel que fa a la mutació BRCA 1 i 2, únicament es realitzava a determinades persones amb risc greu de transmissió i manifestació de la malaltia en la descendència, però amb l'objectiu de garantir-hi l'accés a totes les persones portadores de la mutació s'han ampliat els criteris d'inclusió", ha indicat la consellera.

Actualment, en el sistema sanitari públic de la Comunitat Valenciana, hi ha quatre centres autoritzats per a realitzar aquesta tècnica: l'Hospital General Universitari de València, l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe, l'Hospital General Universitari d'Alacant i l'Hospital Universitari Clínic la Malva-rosa. A més, Sanitat Universal té protocols per a derivar-hi pacients des dels diferents departaments de salut del territori.

També et pot interessar

stats