El síndic de greuges carrega contra la "burocratització absoluta" en serveis socials: "Per a quan un pla Simplifica?"

Ángel Luna exigeix "prendre seriosament" l'accés en igualtat a l'educació i denuncia la falta d'accés a informació per part de l'oposició perquè això "mata la democràcia"

El síndic de Greuges, Ángel Luna, este dimecres en Les Corts
El síndic de greuges, Ángel Luna, este dimecres a les Corts / José Cuéllar (Corts)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
15 de maig 2024 - 12:12 Actualitzat: 15 de maig 2024 - 21:48

El síndic de greuges, Ángel Luna, ha recriminat a la Generalitat el sistema "burocratitzat absolutament" d'atenció a persones en situació de vulnerabilitat que "està portant els serveis municipals al col·lapse" en la valoració del grau de dependència o la tramitació de la renda valenciana d'inclusió. "El dilluns vaig veure amb enveja la presentació del pla Simplifica per a l'activitat econòmica. Per a quan un pla Simplifica en serveis socials per a resoldre els problemes dels ciutadans més vulnerables?", ha preguntat en la compareixença que ha fet este dimecres en el ple de les Corts per a exposar l'informe anual de gestió del defensor del poble valencià del 2023.

Luna ha advertit que la valoració del grau de dependència "desespera els ciutadans" i ha lamentat que "ningú assumeix la responsabilitat del problema", mentre que "amb la renda d'inclusió passa exactament el mateix amb incidències i retards de tota mena". "Això no pot continuar així", ha recalcat.

Respecte a la situació de l'administració, l'exdiputat autonòmic del PSPV s'ha mostrat disposat a col·laborar per a impulsar "una bona llei que regule el dret a una bona administració", ja que en cas contrari ha avisat que serà impossible resoldre els problemes de la ciutadania.

En matèria educativa, el defensor ha exposat preocupació per la reacció de sectors de l'ensenyament per algunes mesures anunciades com la implantació del districte únic escolar. "Prenguem-nos-ho seriosament, per favor, no es pot condemnar un xiquet des de xicotet a la desigualtat per no poder accedir en condicions d'igualtat a l'educació. És greu per a la societat i d'ací es deriven tots els problemes amb estes criatures que no han tingut les mateixes oportunitats", ha asseverat.

D'altra banda, el síndic ha denunciat la falta d'accés a la informació per part de l'oposició en les Corts i als ajuntaments, després de rebre queixes de representants de "tot l'espectre polític". "Si no reconeixem la legitimitat dels adversaris estem matant la democràcia", ha alertat.

Camarero posa en valor el Pla Simplifica

Els retrets del síndic de Greuges han trobat resposta, a la vesprada, en nom del Consell. La vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge, Susana Camarero, ha respost a Luna que el Pla Simplifica de la Generalitat inclou huitanta mesures de millora i reforç de processos administratius en l'àrea de serveis socials, una bateria de propostes que ha precisat que "poden ser ampliades" amb l'evolució d'esta planificació dirigida a "facilitar i accelerar els tràmits administratius amb els ciutadans".

La vicepresidenta segona també ha defensat que "des del principi" les matèries relacionades amb benestar i serveis socials han sigut "una prioritat" a l'hora d'elaborar el Pla Simplifica, per l'"enorme embós i col·lapse" que s'ha trobat l'actual Consell en este departament.

També et pot interessar

stats