Pla Simplifica: es podrà obrir un negoci amb només una declaració responsable

El govern valencià presenta una iniciativa per a facilitar els tràmits administratius i reduir els terminis de resolució

Mazón, este dilluns durant la presentació del Pla Simplifica / Generalitat / Generalitat
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
13 de maig 2024 - 15:21 Actualitzat: 13 de maig 2024 - 21:16

El Consell bipartit PP-Vox ha presentat este dilluns Pla Simplifica, un dels projectes estrela del nou govern valencià i que el president, Carlos Mazón, més ha repetit des que va assumir el càrrec. Segons ha afirmat ell mateix en la compareixença de posada de llarg —que ha acollit el Palau de les Comunicacions, a l'Ajuntament de València—, la iniciativa col·locarà la Comunitat Valenciana en l'avantguarda espanyola de "la digitalització, la reducció de la burocràcia i la transparència" en les comunicacions amb l'administració.

El Pla Simplifica inclou mesures que s'aniran desplegant en els pròxims dos anys, en un horitzó entre 2024 i 2026 i té com a principal objectiu minimitzar la paperassa i "posar fi a això de 'Torne demà'", ha dit Mazón. Entre les més destacades estan la declaració responsable com a únic requisit per a poder obrir un negoci, la posada en marxa d'una dada única i comuna per a totes les administracions, la creació de projectes d'interés autonòmic i una finestreta única per a dur a terme procediments administratius.

En el termini més immediat, el primer pas serà l'aprovació al juny d'un decret llei de simplificació administrativa, que afectarà tant les entitats autonòmiques com els ajuntaments i que inclourà iniciatives com el silenci administratiu positiu per defecte i la reducció del termini màxim de resolució genèric a tres mesos. La nova regulació modificarà almenys 28 lleis, 47 decrets, 6 ordes i 448 articles vigents per a "eliminar greix" i "atendre el ciutadà com es mereix".

Entre les mesures més innovadores i demandades del Pla Simplifica està la possibilitat d'iniciar una activitat econòmica només amb la presentació d'una declaració responsable. Este és el mecanisme que el govern valencià vol fomentar en detriment de les llicències d'activitat que atorguen les administracions, però ho farà reforçant els sistemes de vigilància a través d'inspeccions que aniran incrementant-se progressivament a partir de juliol de 2024.

En el nou model simplificat, les declaracions responsables no estan subjectes a cap acte previ de l'administració, siga de l'àmbit que siga, ha garantit Mazón, que ha remarcat també que "des del primer dia es podrà obrir la persiana, començar l'activitat i generar riquesa". D'esta manera, les entitats tindran "prohibit" requerir documentació amb caràcter previ si l'interessat ja ha presentat la declaració responsable i només serà exigible dins de la facultat d'inspecció i control. Les sancions augmenten l'import i podran arribar fins al milió d'euros. En definitiva, aquelles persones que vullguen obrir un negoci passen de ser, en este nou sistema, "presumpte culpable a ser presumpte innocent". "Flexibilitzem i facilitem l'activitat econòmica, però protegim l'interés comú sota la premissa que qui la fa, la paga" ha resumit el president valencià.

Una altra de les potes del Pla Simplifica és la creació dels projectes d'interés autonòmic. Serà el ple del Consell, a proposta de cada conselleria, qui identificarà les iniciatives estratègiques per a accelerar-ne la tramitació "de manera urgent i preferent". Per a catalogar-los com a tal "es tindrà en compte la contribució a la dinamització i desenvolupament de l'economia autonòmica en termes d'ocupació, riquesa i sostenibilitat" ha exposat Mazón. Segons ha detallat, la persona titular d'estos projectes tindrà una finestreta única de sol·licitud i disposarà d'un sol interlocutor que coordinarà l'actuació de tots els òrgans i administracions implicades.

El Canal Empresa, que veurà la llum el setembre de 2024, és una altra eina que anirà dirigida també al teixit empresarial, siguen pimes o autònoms. Reunirà tota la informació necessària en un únic canal que garantirà la traçabilitat de tots els expedients, de manera que "podrem conéixer en quina taula està parat" ha remarcat el cap del Consell. Igualment, hi haurà un repositori comú que concentrarà en el mateix lloc tota la documentació presentada pels usuaris i evitarà, per exemple, que se'ls demane dos vegades el mateix escrit.

També et pot interessar

stats