La Setmana Santa impulsa les visites als espais naturals: controls d’accés i vigilància contra incendis

Paratges i parcs naturals estableixen mesures per a limitar visites i preservar el medi

Imatge del sender del penyal de Penyal d'Ifac
Imatge de la senda del penyal d'Ifac / À Punt NTC

La primera Setmana Santa amb una normalitat quasi plena (a excepció de les mascaretes) fa preveure moltes visites als paratges i parcs naturals valencians. És l’inici oficiós de la temporada senderista.

De fet, Turisme Comunitat Valenciana preveu ocupacions d’un 75% en establiments de l’interior del nostre territori, especialment a l’interior de Castelló, amb expectatives superiors al 92%.

Amb l’inici dels dies festius i en vista a aquestes expectatives, molts espais naturals inicien controls d’aforament i també s’intensifica la vigilància contra els incendis.

A la Fuente de los Baños de Montanejos (Alt Palància) entre aquest dijous 14 d’abril i el dilluns 18 s’haurà de comprar prèviament una entrada per accedir-hi. També a Pasqua, entre el 23 i el 25 d’abril. Les entrades es poden comprar al web VisitMontanejos o en la taquilla. Són gratuïtes per a residents, familiars, propietaris d'habitatges, llogats, menors de quatre anys i persones amb diversitat funcional amb un grau superior al 25%. La mesura es va començar a implementar l’any 2020 per a evitar massificacions.

Un altre dels nostres espais naturals més freqüentats pels senderistes, el parc natural de la Font Roja, ha iniciat durant els caps de setmana del mes d’abril així com la Setmana Santa i Pasqua els controls d’accés, situat en el quilòmetre 0,7 de la carretera CV-797 (al costat de poliesportiu municipal, a Alcoi). El control afecta vehicles de motor (turismes) amb una barrera automatitzada amb lector de matrícula. La carretera està oberta al pas lliure de motos i bicicletes.

La barrera dona pas als vehicles que prèviament han reservat plaça en l'aparcament de l'àrea de la Font Roja (limitat a 50 persones), als propietaris de finques, o als establiments rurals i hostalers. S’ha de reservar per correu electrònic (parc_fontroja@gva.es).

El Departament de Mobilitat de l'Ajuntament d'Alcoi amplia un servei d'autobús, durant aquest període de regulació, fins al santuari de la Font Roja. Les eixides són des de l'aparcament del cementeri municipal d'Alcoi (eixida: 9:10, 11:40, 13:10, 14:10; tornada: 9:35, 12:05, 13:35, 14:35 hores).

Els clients de les cases rurals, hotelers, restauració, empreses de servei, ermita i taxi podran accedir de manera lliure, posant-se en contacte prèviament amb l'establiment.

Un altre parc natural molt freqüentat i que estudia limitar els accessos és el de la serra Calderona. El seu pla de prevenció d’incendis preveu limitar l’accés a vehicles motoritzats ubicant tanques en nou camins. De fet, durant les restriccions a la mobilitat i els controls perimetrals durant la pandèmia la Calderona va ser un dels espais que més visitants va rebre i on es van produir imatges d’aglomeracions en els accessos al Garbí, a Serra o Estivella.

Alguns paratges com la Murta, a Alzira (Ribera Alta) cal demanar cita prèvia en temporada alta, com ara en Setmana Santa. El mateix ocorre al parc natural del Penyal d’Ifac (Marina Alta), que estableix un màxim de 300 visitants diaris per a pujar cim i té un sistema de reserves per accedir-hi.

Campanya de prevenció d'incendis
Campanya de prevenció d'incendis

Vigilància preventiva per evitar incendis

La Policia de la Generalitat fa aquesta Setmana Santa i Pasqua la vigilància preventiva en zones recreatives i parcs naturals. Més de sis-cents professionals faran tasques de prevenció durant les vacances. Al nostre territori l'any passat es van cremar 785 hectàrees de superfície forestal en 240 incendis. A aquest dispositiu de vigilància se sumen els efectius dels consorcis provincials de bombers, bombers municipals i forces i cossos de seguretat de l'Estat.

També et pot interessar

stats