Avís taronja per pluja: ports tancats i precaució per l'augment de rius i barrancs

Les fortes tempestes deixen carreteres tallades, solsides i rescat de cotxes atrapats. A més, la serra d'Espadà registra les pluges més fortes en anys

Pluja a Artana / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 de març 2022 - 16:59 Actualitzat: 21 de març 2022 - 23:07

La primavera arriba a la Comunitat Valenciana amb una nova borrasca que deixarà precipitacions abundants durant aquest dilluns, especialment al centre i al nord del territori.

A la serra d'Espadà s’estan registrant les pluges més fortes en anys, segons l’Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet), que ha informat que, fins a les 20:20 hores, a Eslida (Plana Baixa) s’havien acumulat més de 300 l/m². De fet, alerten que tots els barrancs baixen plens i, fins i tot, alguns s'han desbordat. És el major registre diari de pluja a la província de Castelló des que existeix l'Avamet, segons l'associació, que també informa que s'han tardat onze hores a sumar els primers 100 l/m², sis hores a acumular els cent següents i només tres hores per a arribar a 300 l/m² i sobrepassar-los.

De fet, l'Ajuntament ha publicat un comunicat en les xarxes socials en què demana al veïnat que actue amb la màxima precaució i els informa de les zones tallades a causa de l'abundància d'aigua: els accessos al polígon del Bany, l'Arc de la Rambla i el Ventorro, i el camí rural de Matilde.

Altres municipis de la Plana Baixa on més aigua han arreplegat són Aín, on ja han superat els 180 l/m², l’Alcúdia de Veo (més de 170 l/m²) i Alfondeguilla (on han superat els 150 l/m²). A més, han superat els 170 l/m² a Xera (Plana d'Utiel-Requena) i els 140 l/m² a Altura (Alt Palància). També s'han superat els 100 m/l² a Tales (134 m/l²), Xóvar (128 m/l²), Onda (125 m/l²), Bunyol (122 m/l²), Sot de Xera (119 m/l²), Aiòder (114 m/l²), Vila-real (109 m/l²), Gàtova (109 m/l²), Requena (106 m/l²), Xodos (105 m/l²), Betxí (101 m/l²) i Millars (101 m/l²)

Segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), les precipitacions acumulades a Castelló de la Plana durant el mes de març ja són de 145,8, quasi equivalent a tot el que s'havia acumulat des de l'1 de setembre, i encara queden hores de pluja durant aquest dilluns i més dies de precipitacions durant aquesta setmana.

Tanquen els ports de València i Sagunt

Les fortes puges han obligat l'Autoritat Portuària de València a tancar el trànsit marítim al port de Sagunt a les 20:35, segons ha pogut saber À Punt NTC. També ha tancat el port de València.

Preemergència nivell taronja per pluja

El Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat ha ampliat la preemergència per pluja fins al nivell taronja a l’interior (nord i sud) i al litoral sud de la província de Castelló, i a l’interior nord de la província de València, tal com ha informat a les 18:30 hores en el seu compte de Twitter. 

A més, ha ampliat els avisos de nivell groc per al que queda de la vesprada d’aquest dilluns i per a tot el dia de demà dimarts. Així, hi ha risc de nivell groc per pluja al litoral nord de la província de Castelló, al litoral i interior sud de la província de València i al litoral nord de la província d’Alacant. També hi ha risc de nivell groc per fenòmens costaners a tot el litoral de la Comunitat Valenciana. 

Precaució davant de les riuades sobtades

L'Avamet recomana tindre “molta precaució” amb els rius i barrancs, ja que en algunes comarques està plovent moltíssim a les serres, però a pocs quilòmetres les pluges són dèbils o no plou.

Això pot causar riuades sobtades –conegudes en anglés com a flash floods–, és a dir, que en una zona on no plou o plou poc una rambla pot passar, en pocs minuts, d’estar seca a estar plena d’aigua. És una situació perillosa que pot agafar desprevinguts els pobles serres avall. De fet, segons Emergències, ja s'han desbordat alguns barrancs a Eslida, Alfondeguilla i Artana.

A més, el Consorci Provincial de Bombers de Castelló ha reiterat la necessitat d’extremar la precaució en situacions com aquestes, i adverteix que no s’han de passar mai rieres o barrancs si porten aigua.

Vehicles atrapats i carreteres tallades

Segons el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat, els membres del Consorci de Bombers de la Diputació de Castelló han intervingut en alguns incidents amb vehicles atrapats a l'aigua a les localitats d'Assuévar, Sogorb i Xodos, així com en casos d'extracció d'aigua i despreniments en algunes vies. En el cas d'Assuévar, membres del parc de bombers de l'Alt Palància s'han mobilitzat per ajudar una persona a eixir del cotxe després de quedar atrapat el vehicle a causa de la pujada del nivell de l'aigua d'un barranc. Pel que fa al rescat a Xodos, dues dotacions de bombers dels parcs de la Plana Alta i del Maestrat-Alcalatén han tret dues persones de dins d'un vehicle atrapat per l'aigua en una zona de barrancs.

Per la seua banda, els efectius del parc de la Plana Baixa s'han mobilitzat per a buidar una casa que s'havia omplit d'aigua a Borriana. En aquesta localitat, a més, la pluja que ha caigut al municipi d'Artana (a l'interior de la comarca) s'ha emportat la passarel·la del Clot.

Els efectius de l'Àrea de Seguretat Pública i Emergències de l'Ajuntament de Castelló de la Plana han arribat a atendre vint serveis per extracció d'aigua i problemes a la séquia de la Plana. Per la seua part, els membres del Consorci Provincial de Bombers de València han rescatat diversos vehicles atrapats per l'aigua a Olocau.

Algunes carreteres s'han vist afectades per les fortes pluges i la CV-100 està tancada entre els municipis castellonencs de Sant Rafel del Riu i Rossell per la presència d'aigua a la via.

També et pot interessar

stats