Així serà el primer complex públic de València per a les persones amb malalties mentals greus

Tindrà 170 places en les dues residències, un espai per a programes diaris de rehabilitació i un centre de dia

El barri de la Torre, situat al sud del centre de la ciutat, en una imatge d'arxiu
El barri de la Torre, situat al sud de la ciutat, en una imatge d'arxiu / Ajuntament de València

Un bloc amb huitanta places residencials per a persones amb malalties mentals cròniques, que no requerisquen hospitalització, i un altre bloc on podran acudir setanta persones amb malalties d’aquest tipus per a participar en programes de treball que afavorisquen la integració social, a més d’un centre de dia per a vint usuaris que participen en programes intensius de recuperació.

És la distribució del primer centre residencial i diürn públic de la ciutat de València destinat a salut mental, que la Conselleria d’Igualtat ha projectat al barri de la Torre i al qual destinarà una inversió de 14,75 milions d'euros.

El projecte, que ha eixit ja a licitació, disposarà de 170 places de diferents tipologies per a l'atenció de persones amb malaltia mental greu i s'edificarà en una parcel·la de més de 4.000 metres quadrats de la part nova d’aquesta pedania de València. La Generalitat ha projectat més de 10.000 metres quadrats construïts i àmplies zones exteriors, tant cobertes com de jardí.

L’edificació es dividirà en dos blocs. El primer estarà format per dos centres específics per a malalts mentals (CEEM) amb una capacitat de 40 places residencials, cadascun d'ells. Hi podran acudir usuaris amb alguna patologia mental, però que no requerisquen atenció hospitalària. Allà, podran allotjar-se al mateix temps que segueixen un projecte de rehabilitació per a millorar l’autonomia personal i social.

Al costat d’aquest bloc, se n’ha projectat un altre, on s’ubicarà un centre de rehabilitació i integració social (CRIS) amb una capacitat de 70 places a la planta baixa. Aquest espai oferirà serveis, en règim ambulatori, adequats a les persones usuàries. Finalment, el complex que s’alçarà a la Torre comptarà amb un centre de dia per a vint persones, que oferirà programes intensius de recuperació funcional i activitats per al temps lliure.

Des de la Conselleria d’Igualtat han destacat que aquest complex destinat en exclusiva als pacients amb malalties mentals greus estarà ben connectat amb l'entorn urbà i pròxim a serveis, com el centre de salut.

El director general d'Infraestructures de Serveis Socials, Enric Juan, ha destacat que el complex de la Torre serà el primer centre que oferirà el servei de residència i diürn per als usuaris amb problemes de salut mental i que, a més, serà de gestió pública. Juan ha insistit que, ara com ara, "no n'hi ha cap que oferisca aquest tipus d'atenció especialitzada".

Un centre residencial per als majos a Montolivet

Igualtat també ha projectat la construcció, al barri de Montolivet de València, d'un centre residencial amb 64 places i 28 places en deu habitatges assistencials per a persones majors. Per a aquests espais s’han pressupostat 12 milions d'euros.

També et pot interessar

stats