Segona vaga general de jutges i fiscals per a reivindicar més recursos i independència

Segons les associacions judicials, més del 65% dels magistrats i el 52% dels fiscals han secundat la protesta.

El Ministeri de Justícia ja va afrontar una mobilització d'aquest col·lectiu el passat 22 de maig
El Ministeri de Justícia ja va afrontar una mobilització d'aquest col·lectiu el passat 22 de maig

Les associacions de jutges, jutgesses i fiscals han convocat una nova jornada de vaga, aquest dilluns, per a reivindicar més recursos per a la justícia, millores en les condicions laborals i més garanties d’independència, entre altres demandes. El Ministeri de Justícia ja va afrontar una mobilització d’aquest col·lectiu el 22 de maig passat, quan Rafael Català ocupava la direcció del gabinet ministerial.

Al voltant de 5.400 jutges i jutgesses i 2.500 fiscals de tot Espanya estaven convocats a afegir-se a la vaga convocada per les seues associacions professionals. Segons les previsions de les associacions, més del 65% dels jutges i el 52% dels fiscals han penjat la toga.

À Punt NTC ha entrevistat el president del Fòrum Judicial Independent de la Comunitat Valenciana, José Ángel Martí, que ha denunciat que “hi ha moltes inferències del poder polític en el poder judicial” i ha afegit que “el nombre de jutges i magistrats d’Espanya està per sota de la mitjana europea”. En resum, ha afirmat Martí, “demanem més independència i una millora substancial de la modernització de la justícia”.

Protesta a les 13:00 hores a la Ciutat de la Justícia de València

A les 13:00 hores d’aquest dilluns, els jutges, les jutgesses i fiscals s’han manifestat a la Ciutat de la Justícia de València. S’ha fet un crida a la vaga a través de la lectura d’un manifest de manera simultània a tots els jutjats d'Espanya.

El portaveu a València de Jutges i Jutgesses per a la Democràcia, Joaquim Bosch, ha declarat en una entrevista en El matí À Punt  que “tenim una justícia saturada sense mitjans suficients, controlada per la cúpula, contrària a la divisió de poders i la societat es mereix una justícia en condicions”. Bosch ha afirmat que atés que el govern no reacciona davant del malestar, no descarten ampliar la vaga: “No volem causar perjudicis a la ciutadania, però si el govern trenca les negociacions, no ens quedaria un altre camí”.

D’altra banda, el portaveu ha manifestat que hi ha una confusió del discurs del poder polític: “Han dit que els jutges volem el poder absolut”. Joaquim Bosch ha aclarit que el que demanen és “el que diu el Consell d’Europa, un sistema mixt que garanteix que la meitat de la cúpula ha de ser elegida pels jutges i l’altra, pel Parlament”, d’aquesta manera, ha afegit, “es garanteix la vigilància dels poders judicial i polític, i la divisió de poders".

La reunió que les associacions de jutges i fiscals van mantindre dilluns de la setmana passada amb l’actual ministra de Justícia, Dolores Delgado, va concloure sense èxit. Els convocants de la vaga van considerar insuficients les iniciatives plantejades des de Justícia per a resoldre el conflicte laboral, com ara la reforma de la Llei orgànica del poder judicial, que recupera drets socials per a jutges i fiscals o la creació de 80 noves places de fiscal i 75 unitats judicials noves. 

La vaga l’han convocada les quatre principals associacions de jutges i les tres de fiscals, inclosa la Unió Progressista de Fiscals, a la qual pertany la ministra Dolores Delgado. Aquesta és la segona mobilització d’enguany. La primera va ser al maig i en aquell moment la ministra de Justícia, Dolores Delgado, sí que es va afegir a la vaga. El portaveu de Jutges i Jutgesses per a la Democràcia ha denunciat que la ministra “va participar activament en l’última vaga, però ara no ha assumit cap compromís i ha dit que no està a favor de canviar el sistema d’eleccions de la cúpula del poder judicial per a acabar amb el repartiment de quotes”. Per la seua banda, el president del Fòrum Judicial Independent de la Comunitat Valenciana també ha declarat que no entenen per què la ministra de Justícia no dona suport a aquesta mobilització. “Fa pocs mesos estava amb nosaltres en les protestes, demanàvem el mateix, però en aquesta ocasió oblida el que demanava", ha explicat Martí.

Després de la reunió amb la ministra Delgado, els col·lectius convocants de la vaga van insistir en la necessitat de tindre un marc salarial diferenciat respecte de la resta de la funció pública. El secretari d’Estat de Justícia, Manuel Dolz, va anunciar dijous passat que al desembre es reunirà una altra vegada la taula de retribucions per a revisar les millores salarials que reclamen jutges, jutgesses i fiscals i així “restablir el diàleg” amb aquests funcionaris.

Els presidents del TSJ donen suport a la vaga

Els presidents dels tribunals superiors de justícia han mostrat, en una declaració institucional, que donen suport a les associacions que han convocat aquesta vaga. Destaquen que l’administració de Justícia es troba en una “situació insostenible” propiciada pels poders legislatiu i executiu, ja que “continuen sense corregir les greus mancances” que hi ha. Tot això ha generat un “malestar generalitzat lògic en tota la carrera judicial i fiscal”, han afegit.

Per això, donen suport a les reivindicacions i aplaudeixen l’intent “de millorar la situació actual que duen a terme”. Tot i això, recorden que, a causa de la seua posició institucional, “com a màxims representants del poder judicial a cada comunitat autònoma no poden afegir-se a les mesures de pressió col·lectives”.

També et pot interessar

stats