El sector del plàstic treballa per a trobar materials més sostenibles

La Unió Europea ha aprovat prohibir la venda de productes plàstics d‘un sol ús a partir del 2021.

Efectius de neteja eliminen residus plàstic acumulats
Efectius de neteja eliminen residus plàstic acumulats

La normativa que ha aprovat aquesta setmana el Parlament Europeu per a prohibir la venda de productes plàstics no reutilitzables a partir de l‘any 2021 ha obligat moltes empreses valencianes a treballar contrarellotge per a substituir el material amb què es fabriquen productes tan comuns com ara les palletes, els coberts o els gots.

Davant d’aquest nou escenari, moltes companyies del sector han començat a col·laborar amb centres d'investigació, com ara l‘Institut Tecnològic de l‘Embalatge, el Transport i la Logística de València (ITENE), per a aconseguir adaptar-se a la nova regulació i oferir productes fabricats amb materials més sostenibles.

Tal com explica la directora d‘I D d'ITENE, Susana Aucejo, en aquest centre treballen per a fomentar els ecodissenys. És a dir, productes fabricats amb menys quantitat de plàstic perquè puguen ser reciclats més fàcilment. També investiguen materials alternatius que tenen un origen diferent del petroli i, per tant, un menor impacte mediambiental. Tot, per a aconseguir adaptar-se, en poc més de dos anys, a un món amb menys plàstic, com ja han fet els supermercats a Alemanya i Itàlia.

Ara per ara, una forqueta de plàstic, per exemple, implica un procés de biodegradació que dura més de 400 anys, mentre que el d‘un material compostable o biodegradable és de sis mesos.

També et pot interessar

stats