El sector de la construcció aprova un nou protocol davant de les altes temperatures

Aquest dimarts serà el pitjor dia d'aquesta onada de calor, que pot arribar a sobrepassar els 40 °C de dia i els 25 °C de nit

Treballadors de la construcció sota el sol / À Punt NTC

La calor aquest dilluns ha sigut sufocant i s’ha viscut un ambient molt bascós a tot el litoral, on els termòmetres s’han moderat, i tòrrid a l’interior de la província de València, arribant a marcar 35 °C a Utiel, per exemple. Però on el mercuri ha marcat rècord aquest dilluns ha sigut a Villena, on ha pujat fins als 38 °C. I per a aquest dimarts s’espera encara més calor; concretament entre sis i deu graus més, depenent de la comarca. Aleshores ja es podrà parlar d’onada de calor, ja que les altes temperatures ens acompanyaran també de nit, quan es resistiran a baixar dels 25 °C i, en certes zones, dels 28 °C.

Però la calor no només ha colpejat amb força la Comunitat Valenciana, sinó que quasi tot Espanya està en alerta. Aquest dilluns i demà dimarts seran els dies àlgids d'aquest nou episodi de calor. La pitjor part se l'emporta Andalusia, amb avís roig a Còrdova i Jaén, perquè les temperatures s'acosten als 45 °C. També Madrid ha activat l'alerta d'alt risc davant màximes per damunt dels 39 °C, mentre que a les Balears, estan en alerta taronja per temperatures extremes, tot i que allí el pitjor s'espera dimarts. 

En aquest context d’altíssimes temperatures, el sector de la construcció aprova un nou protocol d'actuació a escala estatal més rigorós davant de les altes temperatures. Ara ja no són simples recomanacions, sinó de compliment obligatori per a tots. 

El nou conveni entre patronal i sindicats de la construcció regula especialment les alertes taronja i roja. En aquest cas, es prohibeixen els treballs en solitari, es prioritzen zones d'ombra, s'ha de beure més aigua i si s'ha de parar per tanta calor, el 70% d'eixes hores es poden retornar a l’empresa en els sis mesos següents.

Cristina Salera, secretària de salut laboral de CCOO, afirma que Espanya és pionera en aquesta regulació i que es tracta d’un gran avanç perquè el que abans eren meres recomanacions, ara són llei.

Ara, els sindicats volen estendre aquest protocol a altres sectors que pateixen les altes temperatures a l'aire lliure per a evitar els fatals colps de calor quan hi ha episodis d’altes temperatures. 

També et pot interessar

stats