Save the Children: "Tindre una dieta saludable és ara mateix ben difícil per a moltes famílies valencianes"

L'entitat reclama un pla integral de lluita contra l'obesitat infantil i el sobrepés en l'àmbit estatal i autonòmic

Rodrigo Hernández, director de Save the Children a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

El canvi d'hàbits entre els xiquets i les xiquetes cap a una vida més sedentària, propiciada per la pandèmia de la covid-19 i l'actual crisi de preus, ha allunyat la població d'una dieta saludable, especialment en les llars més desfavorides. És l'alerta que llança Save the Children en l'estudi "Adeu a la dieta mediterrània: nutrició i hàbits saludables de la infància a Espanya", on es vincula directament el nivell de renda amb l'augment de l'obesitat i el sobrepés. 

A la Comunitat Valenciana, un terç dels xiquets i les xiquetes entre 12 i 14 anys pateix aquestes patologies, segons les últimes dades oficials, a pesar que el territori és conegut per tindre la dieta mediterrània, una de les més sanes del món. "Malauradament, ara mateix és molt difícil menjar bé per a moltes famílies valencianes", ha explicat aquest dijous el director de Save the Children a la Comunitat Valenciana, Rodrigo Hernández. En Les notícies del matí ha analitzat les conclusions de l'informe i a què és deguda aquesta dificultat per a accedir a una dieta saludable. 

"La mala alimentació té a veure amb la renda de les famílies", ha aclarit l'expert. La prova està en les xifres, ja que mentre que l'obesitat infantil afecta un de cada tres menuts valencians en el terç més pobre de la població, en les famílies amb rendes més elevades el percentatge cau al 19%, pràcticament un de cada cinc. 

La complicada situació econòmica a causa de l'elevada inflació en els preus dels productes bàsics ha obligat moltes famílies a replantejar la cistella de la compra. "Quan no pots deixar de pagar la llum o el lloguer vas reduint la qualitat dels aliments que has de comprar", ha assenyalat Hernández. 

Els xiquets i les xiquetes d'entorns més pobres mengen pitjor i fan menys esport, alerta Save the Children. I la covid-19 ha agreujat més el problema pel tancament dels col·legis i els menjadors, que era una manera de garantir, almenys, un menú diari amb els nutrients necessaris per a una dieta equilibrada. 

Per a pal·liar la situació, l'organització reclama un pla integral de lluita contra l'obesitat infantil i el sobrepés, tant a la Comunitat Valenciana com a Espanya. Avisen que no és una qüestió només d'estètica, sinó també de salut, perquè aquesta malaltia pot estar darrere de l'aparició d'altres, com ara la diabetis. 

Entre les mesures que proposen hi ha un canvi de fiscalitat que comporte una pujada d'impostos en el menjar més perjudicial per a desincentivar-ne la compra i una rebaixa en els productes més saludables. També una major sensibilització de la població, així com garantir beques de menjador a totes les famílies que les necessiten i fomentar l'accés a les activitats esportives. 

També et pot interessar

stats