Satse denuncia Sanitat per enviar ambulàncies SAMU sense metge i incomplir la normativa

El sindicat d’infermeria exigeix una retolació correcta dels vehicles o un canvi legislatiu que contemple les SAMU sense cap facultatiu

Imatge d'arxiu d'una ambulància del SAMU a Alcant
Imatge d'arxiu d'una ambulància del SAMU estacionada a Alacant / Europa Press

El sindicat d’infermeria Satse ha presentat una demanda davant del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) contra la pràctica “habitual”, segons asseguren des del sindicat, de la Conselleria de Sanitat d'enviar unitats SAMU, retolades com a tal, sense que en l’equip que cobreix el servei de l'ambulància hi haja cap metge.

Segons denuncia Satse, aquestes ambulàncies compten només amb un conductor i un infermer, però cap facultatiu. Per aquesta raó, consideren des del sindicat que les ambulàncies no haurien de ser SAMU, sinó anar retolades com a unitats de suport vital avançat (SVA). Les ambulàncies SVA legalment sí que poden cobrir un servei sanitari sense necessitat que hi haja un metge per a atendre l’emergència.

Satse argumenta que una ambulància “sense metge no és SAMU”, per la qual cosa la Conselleria de Sanitat està incomplint la pròpia normativa sanitària i fa que els professionals facen les seues funcions sense seguretat jurídica.

A més, aquest sindicat considera que amb les ambulàncies retolades com a SAMU, però en les quals no va cap facultatiu, s'està fent “publicitat enganyosa” als usuaris, “que sobreentenen que porta metge”.

Possibles alternatives

Satse manté que ha proposat a Sanitat, en reiterades ocasions, una retolació correcta dels vehicles o una modificació de la normativa de SAMU, que permeta a les ambulàncies SAMU eixir sense metge a cobrir les emergències.

Així mateix, aquest sindicat que agrupa els professionals de la infermeria també ha sol·licitat la regulació de les funcions d’aquests professionals i la inclusió en aquesta norma conceptes retributius de nocturnitat, treball per torns i dietes, que reclamen “des de de fa anys”.

També et pot interessar

stats